Shotoh: het kleine Japanse zwaard in de keuken
De shotoh is het praktische, kleine mes voor allerhande precisiewerkjes. Alles waarvoor je koksmes, gyuto of santoku net te groot is: daarvoor pak je je shotoh. Feitelijk is het de Japanse versie van het Europese officemes. De shotoh is in die zin dan weer vrijwel gelijk aan de petty, waarbij ‘petty’ de meer Europese term is, en in Japan de term ‘shotoh’. De term shotoh betekent ‘klein zwaard’ in het Japans.
Eigenschappen van shotoh messen
Shotoh’s zijn er in tal van lemmetlengtes. Alles tussen de 8 en 15 cm kom je tegen. Verder verschilt het nogal per merk hoe een shotoh wordt uitgevoerd.
Hoe kies je het beste shotoh mes?
Een goede shotoh kies je uit op zijn lemmetlengte. Het moet een aanvulling zijn op je gyuto, santoku of koksmes. Meet jouw primaire keukenmes slechts 18 cm? Dan kun je met een kleinere shotoh af. Snijd je graag met een koksmes van 24 cm? Dan kun je ook een iets groter shotoh-mes kiezen.