Kai Shun santoku
De santoku is een traditionele Japanse lemmetvorm. Het santokumes is qua populariteit in Japan te vergelijken met een Europees koksmes in Europa. Je snijdt er praktisch dezelfde dingen mee. Het woord 'santoku’ betekent: 3 kwaliteiten. Het gaat om het snijden, pletten en scheppen van vis, vlees en groente waar de santoku zo geschikt voor is.
Karakteristieken Kai Shun santoku
Het lemmet van een santokumes
Een santokumes is herkenbaar aan het hoge lemmet waarbij de rug van het lemmet pas dicht bij de punt schuin afloopt. Sommige santokumessen van Kai hebben groeven in het lemmet of een Tsuchime gehamerde afwerking. Hierdoor blijven plakjes minder snel aan het lemmet plakken
De snede en de snijtechniek
De rechte snede van de santoku leent zich heel mooi voor de duwtechniek. Hiervoor gebruik je de 'pinch grip'. Bij deze techniek klem je het begin van het lemmet tussen je duim en wijsvinger. Doordat je het lemmet dicht bij de handgreep vastpakt heb je veel controle over wat je snijdt. Je snijdt met een diagonale beweging van achter-boven naar beneden-voor. Na elke snede til je het mes op en breng je het terug naar de startpositie. Oefen deze snijtechniek veelvuldig want oefening baart kunst! Uiteindelijk is het één van de efficiëntste snijtechnieken. Lees meer over het snijden met een santokumes is onze how-to!