Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Real Steel Bushcraft Plus Convex 3720 bushcraftmes

Met de Real Steel Bushcraft Plus Convex 3720 opent het ambitieuze Real Steel Knives de aanval op de gevestigde orde in bushcraftland. Zo’n goed mes met convexe slijping, voor zo’n prijs, is dat eigenlijk wel wat? Wij zetten dit mes in de spotlight om daar antwoord op te krijgen.

Wat maakt dit mes zo bijzonder?

Bushcraftmessen zijn er in vele vormen, soorten en maten. Maar wat dit mes nu juist zo bijzonder maakt is zijn convexe slijping. Andere merken die deze slijping hanteren zijn Fällkniven en Bark River Knives. Beiden merken die gemiddeld genomen op een hoger prijsniveau opereren. Dat roept meteen de vraag op of de convexe slijping van Real Steel hiermee de strijd aan kan.

Wat is een convexe slijping?

De term convex ken je misschien wel, maar wat is het eigenlijk? In feite komt het erop neer dat de slijping niet vlak of hol is, maar bol. In één vloeiende lijn verdunt het mes vanaf de rug naar de snede. Hierdoor is er geen ‘schouder’ aan de snede aanwezig die in de weg zit tijdens het snijden. De snijweerstand bij een convex mes is dus lager dan bij een conventionele V-snede. Bovendien is een convexe snede ook net wat sterker, doordat er direct achter de apex (het uiteinde van de snede) net wat meer materiaal zit. Hierdoor breekt een convexe snede in theorie minder snel uit. Een nadeel is het dat een convexe snede in productie wat lastiger is. Ook behoeft een convexe snede een specifieke slijptechniek. Vooral meer ervaren bushcrafters merken bij messen met een convexe slijping de voordelen. Door het gebrek aan snijweerstand zijn de echte precisiewerkjes net wat eenvoudiger uit te voeren.

Hoe is het met de convexe slijping van de Real Steel Bushcraft Plus Convex?

Op productieniveau zijn er een aantal valkuilen als het gaat om convexe slijpingen. Zo zie je soms dat het eigenlijk een veredelde vlakslijping is met alleen aan het uiteinde een convexe snede. Voor sommige messen werkt dat, maar het biedt niet optimaal alle voordelen die een echte convexe slijping wel biedt. Ook is het enorm lastig om een convexe slijping echt goed gelijkmatig, symmetrisch en consistent dun te krijgen.

Bij Real Steel hebben ze dit proces uitstekend onder de knie. De slijping is lekker dun, symmetrisch en gelijkmatig. Vooral een dunne slijping is erg fijn als het gaat om de snijprestaties. Bij sommige convex geslepen messen, vaak zelfs in veel hogere prijsklassen, zie je dat het uiteinde van het lemmet behoorlijk dik is. Dan breekt hij minder snel, maar hij snijdt ook minder fijn. Bij dit mes is deze combinatie uitstekend in balans.

De Japanse connectie

Deze convexe variant van de Real Steel Bushcraft Plus Convex bestond al even voor hij wereldwijd werd gelanceerd. In eerste instantie was hij namelijk alleen beschikbaar voor de Japanse markt. Daar zijn convex geslepen messen meer gebruikelijk dan bij ons. Door de populariteit aldaar, en de groeiende bekendheid van de bushcraftmessen van Real Steel in de rest van de wereld hebben ze besloten deze convexe variant ook voor ons beschikbaar te maken.

Een convexe slijping wordt in het Japans een hamaguri grind genoemd. Dat betekent letterlijk: schelpdier. Of clam in het Engels. Het komt van de bolle manier waarop de zijkant van een schelp naar het uiteinde doorloopt. Precies zoals een convexe snede. In het Engels noemt men een convexe slijping soms ook wel appleseed grind. Weer door de vorm van het puntige uiteinde van een appelzaadje.

Sandvik 14C28N staal

Minstens zo belangrijk als de slijping zijn het staal zelf en de hittebehandeling die is uitgevoerd. In dit geval heeft Real Steel gekozen voor Sandvik 14C28N-staal. Dat is een roestvaste messenstaalsoort uit Zweden. Relatief uniek is dat deze staalsoort specifiek voor messen ontwikkeld is. Vaak worden staalsoorten gebruikt die voor andere toepassingen ontworpen zijn, maar die toevallig ook in messen goed presteren. Hier is er dus echt over nagedacht. We zullen je niet vermoeien met de hele chemische compositie, maar door de toevoeging van een gezonde hoeveelheden mangaan en silicon is de graanstructuur van het staal heel erg fijn. Door die fijne structuur is het erg sterk en blijft het goed scherp. Tegelijk weten we van 14C28N dat het ook wel tegen een stootje kan en goed zelf te slijpen is, zonder ingewikkelde slijpapparaten. Dat is ook fijn.

De staalsoort is slechts de ene helft, de hittebehandeling is minstens zo belangrijk. Goed staal dat slecht gehard is presteert namelijk nog steeds slecht. We hebben inmiddels enige ervaring met de messen van Real Steel en kunnen volmondig bevestigen dat ze bij Real Steel op het gebied van hittebehandeling prima weten wat ze doen. Juist in een outdoormes als dit is het belangrijk om een goede balans te vinden in taaiheid, scherptebehoud en sterkte.

Slijpen van een convexe snede

Met zoveel positieve punten omtrent de convexe snede vraag je je bijna af of er echt geen nadeel aan kleeft. Uiteraard heeft een convexe snede ook een nadeel. Al wordt dit nadeel naar ons idee door veel mensen groter gemaakt dan het daadwerkelijk is. Zo vinden veel mensen een convexe snede lastig te slijpen. Of ze denken dat dit zo is.

Wanneer je op een strop je messen scherp houdt heb je met een convexe snede juist een groot voordeel. De bolling wordt door het leer perfect gepolijst waardoor je eenvoudig de snede onderhoudt. Een grote slijpbeurt is ook prima te doen, als je maar even weet waarop je moet letten. Meer weten hierover? Leer meer over convex slijpen. Het betekent wel dat slijpsystemen met een vaste slijphoek minder geschikt zijn.

Real Steel Bushcraft Plus Convex test

Voor het schrijven van dit artikel hebben we de Real Steel Bushcraft Plus Convex stevig getest. Batonneren, feathersticken, vuur maken: het gaat allemaal prima. Voor de echte duurtest, en don’t try this at home, zijn we zelfs nog even gaan gooien met het mes. Punt en snede: alles perfect intact. Na dit gebruik was de snede nog prima intact. De echte scherende scherpte was eraf, maar een A4tje sneed hij glansrijk door. Even stroppen en ook het scheren lukte weer. Op een enkel krasje na konden we zelfs geen gebruikssporen vinden. Dit mes is sterk.

Met de rug van het lemmet konden we een firesteel gebruiken, en ook het schrapen van berkenbast om tondel te maken ging prima. Hierbij moeten we wel aantekenen dat de rug van het lemmet ook niet vlijmscherp is zoals bij bijvoorbeeld de Mora Garberg. Verschillende snijtechnieken gaan met dit mes prima. De lemmetlengte van 11,5 cm is precies zo’n sweet spot met genoeg bereik voor het batonneren en kort genoeg om ook nog nuttig gebruik te maken van de spitse punt.

De handgreep: een prettig houvast

Bij bushcraftmessen is er voor ontwerpers altijd de uitdaging om een balans te vinden tussen rond genoeg voor langdurig gebruik, en hoekig genoeg om te voelen wat je doet. Als de greep te ver afgerond is kun je niet meer blind aanvoelen waar de snede zich precies bevindt. Randen die wat hoekiger zijn komen dan goed van pas.

Tegelijk wil je bij langdurig gebruik eigenlijk een zo mooi mogelijk afgeronde handgreep. Iedere hoekige hoek is dan namelijk een risico op blaren. Dat merk je vaak niet binnen tien minuten, maar als je een uurtje bezig bent weet je echt wat je aan een mes hebt. Dan zijn die handige grote vingergroeven waardoor je voelt waar je bent ineens niet zo fijn meer. Ook beperken te grote vingergroeven en scherpe hoeken de verschillende manieren waarop je een mes vasthoudt. In ons artikel over basic knife safety laten we een aantal snijtechnieken zien.

We kunnen niet anders zeggen dan dat Real Steel bij de Bushcraft Plus Convex een uitstekende balans te pakken heeft. De greep is groot genoeg om ook met grote handen of zelfs handschoenen een goed houvast te bieden. Vooraan de greep bevindt zich een subtiele vingergroef die net aanwezig genoeg is zodat je weet hoe je hem vast hebt. Toch zit hij niet in de weg, en dat is fijn. Aan het uiteinde van de greep loopt hij een beetje breed uit, waardoor het mes goed in je hand blijft zitten.

Mooi is dat ze bij Real Steel qua profiel gekozen hebben voor een coke bottle shape. Dat betekent dat wanneer je de greep van boven bekijkt, hij vooraan dun is, dan breder uitloopt, vervolgens weer dunner wordt om breder uit te lopen. Net zoals de glazen flesjes van het bekende colamerk. Al jarenlang is deze vorm populair omdat hij erg goed bij de vorm van je hand past, en een prettig houvast biedt.

Sommige mensen vinden het fijn om aan het uiteinde van de handgreep een lanyard of polskoord te bevestigen. Vaak zie je dan de tang van het lemmet wat uitsteken om een koordoog mogelijk te maken. Dat is een manier om dat te doen, alleen steekt dat uitsteeksel dan uit waardoor je bij bepaalde snijtechnieken als een chest lever cut met dat uitsteeksel in je borst prikt. Niet zo fijn. Zowel voor je borst als de kleding die je aan hebt. Bij Real Steel hebben ze hierop een slimme oplossing bedacht: in het uiteinde van de handgreep is een koordoog haast onzichtbaar verwerkt. Door de tang op dat punt te verdunnen en in de greepschalen ook een uitsparing te maken ontstaat een handig koordoog, zonder dat deze in de weg zit. Wellicht wel iets minder eenvoudig om een polskoord te bevestigen, maar dat doe je doorgaans slechts één keer, terwijl een uitsteeksel je bij ieder gebruik in de weg zit.

De keuze voor G10 als handgreepmateriaal is ook een goede. G10 is een sterk composietmateriaal van glasvezel en kunsthars. Erg hard en sterk, en goed vormvast. Verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid maken voor G10 niets uit.

Waarvoor gebruik je de Real Steel Bushcraft Plus Convex?

Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je dit met primair voor bushcrafttaken. Woodcraft, het bouwen van een onderkomen en het oogsten en bereiden van etenswaren. De combinatie van de dunne convex snede en de prima lemmetdikte van ruim 4 mm zorgt ervoor dat hij dit allemaal prima kan. Daarnaast leent het droppoint-lemmet zich ook voor jachttaken. Menig jager zal zich met de Bushcraft Plus Convex weinig meer kunnen wensen dan dit mes.

Door zijn solide bouwkwaliteit en de gebruikte materialen kun je de Real Steel Bushcraft Plus Convex ook inzetten tijdens survivaltrips. Breken zal hij niet snel en met de sterke en comfortabele handgreep staan je ook daarmee geen verrassingen te wachten.

Hoe zit het met de schede?

Aan een goed mes heb je weinig als je hem niet fatsoenlijk kunt dragen. Gelukkig is ook hier veel aandacht aan besteed. In de basis wordt de Real Steel Bushcraft Plus Convex geleverd in een op maat gemaakte kydex schede. Deze zit bevestigd in een nylon schede. Hierdoor profiteer je van de strakke passing van een kydex schede, gecombineerd met het draagcomfort en de veelzijdigheid van een nylon schede. De kydex schede is los te halen en om te draaien zodat ook linkshandigen met de deze schede prima uit de voeten kunnen. Desgewenst kun je de kydex schede ook los gebruiken met een draagoptie naar keuze.

Qua draagopties zijn er achterop verschillende mogelijkheden beschikbaar. Een riemlus die plaats biedt aan riemen en koppels tot wel 8 cm breed. Maar ook lussen die horizontaal dragen mogelijk maken, en met wat puzzelen kun je hem zelfs veilig op een MOLLE-web monteren.

Voorop de schede is een nylon vakje aanwezig. Hierin kun je een aantal handige accessoires kwijt. Denk aan een firesteel, survival tin, slijpsteentje of tondel. Het maakt de schede nog net wat veelzijdiger.

Conclusie

Door zijn uitmuntende productiekwaliteit en aantrekkelijke prijs is de Real Steel Bushcraft Plus Convex wat ons betreft een mes dat bij iedere bushcrafter in overweging genomen mag worden. Voor veel mensen zal dit mes een aangename introductie in de wereld van de convex geslepen messen vormen. Een veelzijdig outdoormes voor een goede prijs. Absoluut de moeite waard.