Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe vlak je een slijpsteen?

Slijpstenen moeten op den duur gevlakt worden. Onderhoud is immers essentieel om zaken in topconditie te houden. Dat geldt ook voor je kostbare slijpstenen. Na verloop van tijd ga je de impact van je messen op de stenen zien: ze worden in het midden hol. Dat is het moment om ze te vlakken.

Er zijn meerdere manieren om je slijpsteen weer vlak te maken. Sommigen bevelen schuurpapier aan, maar het werkt beter en sneller om een daarvoor gemaakt product te gebruiken. Maar waarmee kan je een slijpsteen vlakken?

Egaliseerstenen

Voor het vlak en schoonmaken van slijpstenen hebben we speciaal daarvoor gemaakte egaliseerstenen. Deze zijn doorgaans gemaakt van hetzelfde materiaal als een keramische slijpsteen, maar dan met een extra grove korrel. Belangrijk is dat je een egaliseersteen kiest met een grovere korrelgrootte dan de slijpsteen die je wilt vlakken. Dit wil zeggen: gebruik een steen met een lagere korrelgrootte dan de te vlakken steen. Vaak hebben deze egaliseerstenen groeven in het slijpoppervlak die de afgeslepen slijpdeeltjes afvoeren tijdens het vlakken.

Gediamanteerde slijpstenen

Een gediamanteerde slijpsteen is bij uitstek geschikt om wetstenen (van ander materiaal dan diamant) bij te slijpen. Diamant is namelijk harder dan welk ander slijpmiddel dan ook. Een gediamanteerde slijpsteen slijt ook een stuk minder dan een egaliseersteen. Spoel de gediamanteerde slijpsteen wel regelmatig af. Hij heeft namelijk niet de groeven die een egaliseersteen wel heeft.

Hoe vlak je met de juiste techniek?

Beide stenen gebruik je op dezelfde wijze. Je legt de te vlakken slijpsteen op zijn rug op een platte ondergrond, met de slijpkant naar boven dus. Om te kunnen controleren of de steen vlak wordt, markeer je het te slijpen oppervlak, door er zowel horizontale als verticale lijnen op te maken. Zoals benoemd is de slijpsteen na een bepaalde gebruiksperiode in het midden hol geworden. Tijdens het egaliseren zullen de lijnen aan de buitenkant daardoor eerder verdwijnen. De slijpsteen is vlak als je alle lijnen van de slijpsteen hebt gevlakt.

Nadat je de steen hebt gemarkeerd maak je de steen nat. Vervolgens kun je beginnen met vlakken. Beweeg de egaliseersteen (of de diamantslijpsteen) in een diagonale of roterende beweging over de egaliseersteen. Door alle hoeken als begin- en eindpunt te gebruiken, zorg je ervoor dat je het gehele oppervlak vlakt. Zodra alle lijnen weg zijn spoel je de slijpdeeltjes van beide slijpstenen af onder de kraan. En dat is het! Je slijpsteen is weer vlak en klaar voor gebruik.

Vlak de slijpsteen door elke hoek afwisselend als uitgangspunt te nemen
Als de getekende lijnen niet meer zichtbaar zijn, is je slijpsteen weer vlak

Vlaktableau

Een derde optie voor het vlak maken van je slijpstenen is het gebruik van egaliseerpoeder en een vlaktableau. Een vlaktableau is een plaat van ijzer of glas. Hierover sprenkel je wat water en slijpmiddel, zoals zeer hard siliciumcarbide- of aluminiumoxidepoeder. Door je slijpsteen - die je ook nu eerst gemarkeerd hebt - in een roterende beweging over het mengsel te bewegen, bereik je hetzelfde effect als met een egaliseersteen. Slechts een klein beetje egaliseerpoeder is voldoende. Het voordeel van een vlaktableau is dat ze veel langer meegaan dan een egaliseersteen.

Wat heb je nodig om een slijpsteen te vlakken?

Nog even in het kort:

  • Een egaliseersteen, gediamanteerde slijpsteen of vlaktableau
  • Een oude of hol geworden keramische slijpsteen
  • Een stift of potlood
  • Water

Hoe vaak moet je vlakken?

Hoe vaak je moet vlakken is afhankelijk van hoe vaak je slijpt en de hardheid van de slijpsteen. Door één van bovenstaande methoden regelmatig te gebruiken, vergroot je de houdbaarheid van je slijpstenen. Voorkom dat de slijpsteen hol wordt, maar vlak vaak. Zo hoef je minder materiaal weg te vlakken. Idealiter gebruik je een egaliseersteen telkens even voor of na het slijpen.

Hoe berg je een slijpsteen op?

Zelfs als je klaar bent met slijpen en de slijpsteen hebt gevlakt, moet je er goed voor zorgen. Laat de slijpsteen (en de egaliseersteen als je die hebt gebruikt) enkele dagen op kamertemperatuur drogen. Niet in de zon of op een andere warme plek! Hierdoor kan de slijpsteen scheuren. Als de slijpsteen droog is, berg 'm dan goed op! Niet los in een keukenla, maar bijvoorbeeld in een doosje in de kast.

Behalve materialen om je slijpstenen te onderhouden, hebben we nog veel meer andere accessoires voor slijpstenen. Zo zijn er slijpsteenhouders, dressing stones, wetsteenhulpjes en nog veel meer te verkrijgen. Bekijk hier alle slijpsteenaccessoires!