Hoe een Zwitsers zakmes reinigen?
Zwitserse zakmessen zijn ideale metgezellen voor onderweg, of je nu op reis bent of kampeert. Van het smeren van een broodje paté tot het maken van een wandelstok, een Zwitsers zakmes klaart elke klus. Maar wanneer je thuiskomt, is je zakmes vaak niet meer zo schoon als toen je vertrok; dat broodje paté was heerlijk, maar had misschien beter in Frankrijk kunnen blijven! Maak je echter geen zorgen, het schoonmaken van je Zwitserse zakmes is een fluitje van een cent. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je dat frisse, als nieuw aanvoelende zakmes weer terugkrijgt.
Benodigdheden
We hebben alle benodigdheden voor je op een rijtje gezet. Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis!
- Warm water
- Milde zeep of afwasmiddel
- Paar wattenstaafjes en satéprikkers of tandenstokers
- Oude tandenborstel of kleine borstel
- Schone doek
- Optioneel: een föhn
- Minerale olie of een speciaal mes-onderhoudsolie
Voordat we beginnen
Deze How-To is geschreven voor Zwitserse zakmessen met een plastic of aluminium greepschaal in gedachten. Heb je een zakmes met houten schalen? Let dan extra goed op dat je het hout niet al te nat maakt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de handgreep. Vermijd ook schurende reinigingsmiddelen of stalen borstels, omdat deze het oppervlak van het mes kunnen beschadigen.
Stap 1: Open alle tools
Oke, aan de slag! Een Zwitsers zakmes kan niet uit elkaar gehaald worden. Open daarom alle lemmeten en gereedschappen zodat je overal goed bij kunt. Pas hierbij op dat terwijl je een gereedschap opent, je niet per ongeluk de al uitgeklapte snede van een lemmet aanraakt. Daarom een kleine tip: open de gereedschappen met een snede of zaagrand als laatste.
Stap 2: Het schoonspoelen van je Zwitserse zakmes
Allereerst wil je het zakmes even goed schoonspoelen. Het meeste vuil haal je hiermee weg. Houd alle gereedschappen even onder de kraan en spoel ze goed af. Gebruik hiervoor lauwwarm water. Wanneer het water té warm is kun je jezelf bezeren en het mes te heet maken om vast te houden. Spoel vervolgens ook de binnenkant goed schoon. Als er vuil vastzit in een kiertje of een hoekje pak je hiervoor een satéprikker of tandenstoker.
Is je Zwitserse zakmes helemaal niet zo vies? Dan is een nat wattenstaafje vaak al genoeg om de binnenkant goed te reinigen.
Stap 3: Reinigen met zeep en borstel
Breng een beetje zeep aan op de borstel en schrob voorzichtig alle onderdelen van het mes, inclusief de scharnierpunten. Een tandenborstel is ideaal voor dit werk, omdat de borstelharen klein genoeg zijn om in de kieren te komen. De zeep haalt vettigheden die je met het blote oog niet snel ziet efficiënt weg.
Stap 4: Spoelen en drogen
Spoel het mes opnieuw onder warm water om alle zeepresten te verwijderen. Droog het mes grondig af met een schone doek. Zorg ervoor dat alle onderdelen droog zijn, vooral de scharnierpunten, om roest te voorkomen. Gebruik een föhn om er zeker van te zijn dat het mes goed droog is. Aangezien de meeste Zwitserse zakmessen van roestvaststaal gemaakt zijn is het écht geen probleem wanneer er een beetje vocht achterblijft.
Stap 5: Oliën
Breng een kleine hoeveelheid olie aan op de scharnierpunten en bewegende onderdelen van het Zwitserse zakmes. Dit helpt bij het soepel blijven functioneren van de tools. Hiervoor raden wij uiteraard Victorinox multitool-olie aan, maar ook Ballistol onderhoudsolie en onze eigen Skerper Maintenance Oil zijn geweldige keuzes. Veeg overtollige olie weg met een doek.
Stap 6: Sluit de tools, en klaar!
Sluit alle lemmeten en gereedschappen en controleer of ze soepel openen en sluiten. Een extra drupje olie hier en daar is wellicht nodig. Tevreden? Dan ben je klaar! Zo simpel is het om je Zwitserse zakmes te reinigen.
Hoe voorkom je groot onderhoud op lang termijn?
Als je bovenstaand stappen eens in de zoveel tijd volgt blijft je Zwitserse zakmes in topconditie en kun je er lang van genieten. Voorkomen is vaak echter beter dan af en toe grondig schoonmaken. Maak het mes daarom goed schoon nadat je het hebt gebruikt.