Line-up: Eden Kanso Aogami
Handgemaakte Japanse messen van topkwaliteit die er bovendien prachtig uitzien: dat zijn de messen uit de Kanso Aogami-serie van Eden. En dat ook nog voor een scherpe prijs! Wij hingen de mooie messen uit deze serie aan onze messenmagneet voor een line-up.
Kanso staat voor eenvoud
Het woord ‘kanso’ is Japans voor eenvoud. Dit was dan ook het uitgangspunt voor het maken van de serie. Het doel was een mes maken dat perfect snijdt voor een zo laag mogelijke prijs, zonder compromissen. En dat is met de Kanso Aogami-serie zeker gelukt! In deze eenvoud is overigens ook schoonheid te vinden. De messen hebben namelijk een prachtige minimalistische uitstraling.
Aogami: befaamd Blue Paper Steel
Het woord ‘aogami’ in de naam Kanso Aogami verwijst naar de staalsoort waarvan de messen gemaakt zijn. Aogami betekent blauw papier in het Japans. Daarom wordt het staal ook wel Blue Paper Steel genoemd. Deze naam heeft het te danken aan het papier waarin de fabrikant het staal verpakt. Kenmerkend voor deze staalsoort is dat hij erg hard is, 62-63 HRC. Hierdoor kan het mes zeer scherp geslepen worden. Blue Paper Steel is gevoelig voor roest, en zal na verloop van tijd een laagje patina vormen.
Handgreep van red sandalwood
De handgreep van de Kanso Aogami-messen is gemaakt van red sandalwood. Deze prachtige houtsoort geeft de messen een luxe uitstraling. De handgreep heeft een asymmetrische D-vorm, een van de traditioneel Japanse typen handgrepen. Messen uit deze serie liggen daardoor heel prettig in de hand. In principe betekent dit dat er een rechtshandige en een linkshandig variant is van Kanso Aogami-messen. Onze linkshandige collega’s hebben getest hoe groot dit verschil is. En wat bleek? Ook linkshandigen snijden prima met het rechtshandig mes. Vandaar dat sommige van onze Kanso Aogami-messen enkel in traditioneel rechtshandige variant verkrijgbaar zijn.
Eden Kanso Aogami-koksmes 20 cm
Het koksmes is ontzettend veelzijdig, want je kunt er vrijwel alle ingrediënten mee snijden: vlees, vis, groente, maar ook voor kleinere snijklusjes zoals het pellen van een teentje knoflook kun je gewoon je koksmes gebruiken. Door de ronde buik van get lemmet kun je met het koksmes een wiegbeweging maken, wat ideaal is voor het fijnsnijden van kruiden. Het koksmes met een lemmet van 20 centimeter is perfect voor dagelijks gebruik in de thuiskeuken: groot genoeg zodat je er met één snijbeweging voldoende mee kunt snijden, maar niet té groot waardoor je ook over kleiner snijwerk de controle behoudt.
Eden Kanso Aogami-santoku
De santoku is eigenlijk de Japanse versie van het koksmes. Net als het koksmes kun je ook de santoku voor vrijwel elke snijklus gebruiken. Het woord ‘santoku’ betekent ‘drie kwaliteiten’. Dit verwijst naar de drie ingrediënten waarvoor het mes zo geschikt is: vlees, vis en groenten. In tegenstelling tot het koksmes is de hoogte van het lemmet van de santoku ongeveer over de gehele lengte hetzelfde. Pas een paar centimeter van de punt loopt het lemmet schuin af van de rug naar de snede. De snijtechniek die je met een santoku hanteert is dan ook iets anders: bij elke snede verliest de punt contact met de snijplank. Je beweegt het mes van achter-boven naar beneden-voor. Of je kiest voor een koksmes of santoku is volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De een is niet per definitie beter of slechter dan de ander.
Kanso Aogami-kiritsuke
De kiritsuke is eigenlijk een combinatie tussen twee andere soorten Japanse keukenmessen: de sujihiki en de nakiri. De sujihiki is een mes dat gebruikt wordt voor het snijden van rauwe vis voor sushi. De nakiri is een groentemes. De kiritsuke uit onze line-up is tweezijdig geslepen. Dit maakt het mes een stuk eenvoudiger te gebruiken dan de traditionele eenzijdig geslepen variant. Die mag in veel traditionele Japanse restaurants enkel door de chef-kok gebruikt worden. De kiritsuke wordt dan ook gezien als een symbool voor expertise, status en senioriteit. Maar je hoeft zeker geen chef-kok te zijn om onze kiritsuke aan je line-up toe te voegen!
Kanso Aogami-officemes
Heb je een snijklus waarvoor de santoku of het koksmes te groot is? Pak dan je officemes (ook wel petty genoemd)! Perfect voor kleine schil- en snijtaken waarbij precisie erg belangrijk is, zoals het schillen en snijden van fruit. Qua uiterlijk doet het mes een beetje denken aan een klein koksmes. Door dit formaat behoud je optimale controle over de snijwerkzaamheden die je uitvoert. Met een officemes werk je tot op de millimeter nauwkeurig.
Kanso Aogami-utilitymes
Het utilitymes wordt ook wel een universeelmes genoemd. Qua formaat zit het tussen een koksmes en officemes in. Door het relatief lange, slanke lemmet gebruik je een utilitymes voor uiteenlopende snijwerkzaamheden. Door het kleine formaat is het heel geschikt voor het precieze snijwerk. Gebruik het mes bijvoorbeeld voor het snijden van kaas, worst of het fijnsnijden van kruiden.
Durf jij de Kanso Aogami-serie aan?
De messen uit de Kanso Aogami-serie zijn niet voor iedereen weggelegd. Ze vragen namelijk wel wat zorg en aandacht. Dat komt omdat Blue Paper Steel een zeer harde, maar wel kwetsbare staalsoort is. Zo is het niet roestvast en kan het breken. Wij hebben daarom een speciaal artikel geschreven over het onderhoud van je Kanso Aogami-messen. Houd je hieraan, en je zult nog jarenlang plezier hebben van je messen!