Kaasmessen: voor elke kaas het juiste mes
Kaasmessen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Voor elke kaassoort is er wel een kaasmes. De hardheid en structuur van de kazen verschilt namelijk enorm van elkaar. Welk kaasmes je nodig hebt, hangt dus af van deze hardheid. Zeker bij het serveren van een kaasplankje zijn meerdere kaasmessen dan ook geen overbodige luxe.
Kies het beste kaasmes voor jouw kaas
Bij het kopen van een kaasmes is het belangrijk om te kijken voor welke kaas het mes geschikt moet zijn. Zo zijn er smeermessen speciaal voor verse en zachte kazen. Met deze messen smeer je kaas uit. Voor zachte kazen zijn er zowel briemessen als messen met gaten in het lemmet. Deze hebben beiden een klein lemmetoppervlak, zodat de kaas hier minder aan kan blijven plakken.
Kaasmessen voor halfharde en harde kaas
Voor de halfharde en harde kazen zijn er verschillende kaasmessen, kaasbijlen en Hollandse kaasmessen. Soms zijn ze zelfs voorzien van een gevorkte punt, zodat je de gesneden kaas makkelijk aanprikt en serveert. Daarnaast zijn er speciale messen voor het breken, splijten en schaven van complete Parmezaanse kaaswielen. Kortom, voor elke kaas is er een passend kaasmes!
Kaasmes? Gebruik een kaasdraad!
Dit is een gespannen draad met handvatten aan beide uiteinden. Een kaasdraad wordt gebruikt om zachte en halfharde kazen zoals mozzarella of cheddar in plakjes of blokjes te snijden zonder ze te pletten.