Haarscheurtjes in je Naniwa Professional-slijpsteen
Scheurtjes in je Naniwa-slijpsteen: zo af en toe komt het voor. Met name bij de stenen uit de Professional-serie blijkt hier weleens sprake van te zijn. We hebben het hier dan over haarscheurtjes. Deze kleine inkervingen zijn niet te verwarren met barsten. Ze hebben geen invloed op de kwaliteit van slijpen. Echter, door je Naniwa Professional-slijpsteen optimaal te verzorgen, kun je het ontstaan van haarscheurtjes wel voorkomen. Of ze in ieder geval tot een minimum beperken.
Van belang is hierbij te beseffen dat deze slijpstenen maar weinig water nodig hebben. Om de afvoer van slurry en daarmee soepel slijpen te bevorderen, kun je ze met water besprenkelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een klein gaatje onderin een gevuld plastic waterflesje te prikken en deze op een verhoging te zetten. Zo heb je tijdens het slijpen een continue waterstroom, zonder dat de slijpsteen overspoeld wordt. Natuurlijk kun je ook gewoon met de hand af en toe wat water over de slijpsteen gieten. Onderdompelen is niet verstandig en bovendien niet zinvol: de stenen nemen namelijk geen water op.
Magnesium als bindmiddel
Dit is specifiek voor de Professional-serie (voorheen Chosera geheten) van Naniwa zeer relevant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Super- en de Diamond-serie zijn de Professional-slijpstenen namelijk niet kunsthars-, maar magnesiumgebonden. Het grote voordeel van het gebruik van dit bindmiddel is dat slijpstenen meer slijpdeeltjes per oppervlakte-eenheid hebben. Wanneer je je mes over een dergelijke slijpsteen haalt, komt de snede zodoende in contact met een grotere hoeveelheid slijpmiddel (bij de Professional-serie is dit aluminiumoxide). Het gevolg: je slijpt sneller en nauwkeuriger.
Echter, het nadeel van magnesium is dat het tamelijk sterk reageert met water. Vandaar ook dat we sterk afraden om magnesiumgebonden slijpstenen aan (veel) water bloot te stellen. Kies je er wel voor om “nat” te slijpen, dan is het van belang om de slijpsteen na gebruik goed te laten drogen. Spoel allereerst de achtergebleven slurry van de steen. Let op: afspoelen met een klein straaltje water, niet onderdompelen. Hierna doe je er verstandig aan de steen met een microvezeldoekje te drogen. Dit materiaal is hiervoor zeer geschikt, omdat het makkelijk water opneemt.
Langzaam laten drogen
Vervolgens is het zaak je slijpsteen geleidelijk te laten drogen. Hiervoor geldt beslist dat haastige spoed zelden goed is. Leg de steen bij voorkeur op zijn zij, zodat eventueel achtergebleven water eraf kan druipen. Zorg dat de steen niet in de zon of op de verwarming droogt. Deze warmte leidt er namelijk toe dat het oppervlak sneller droogt dan de onderlaag. De buitenkant staat dan immers in direct contact met de warmtebron. De spanning die hierdoor ontstaat kan vervolgens zorgen voor kleine barstjes in de slijplaag. Deze noemen we haarscheurtjes. De kans hierop kun je verkleinen door de steen in het microvezeldoekje te wikkelen, waarmee je ‘m hebt afgedroogd. Zo wordt het verschil in droogtempo tussen binnen- en buitenkant minder groot.
Mochten er alsnog haarscheurtjes ontstaan, is dit dan erg? Nee, in principe niet. Natuurlijk ziet een gladde slijpsteen er mooier uit. En in de haarscheurtjes kan vocht blijven zitten, waardoor de steen wellicht wat minder snel droogt. Maar aangezien je hiervoor toch al geduld moet hebben, mag dit geen probleem zijn. Aan het slijpresultaat doen haarscheurtjes - zoals gezegd - beslist geen afbreuk, zo bevestigt ook producent Naniwa. Ondervind je desondanks toch hinder, dan kun je natuurlijk een beroep doen op de garantie die Naniwa biedt.