Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fontenille Pataud handgreepmaterialen

De messen van Fontenille Pataud zijn leverbaar in veel uitvoeringen en gemaakt van diverse materialen. De productcodes helpen bij het vaststellen met welk materiaal je hebt te maken. Alle messen beginnen met de code FP (Fontenille Pataud). Vervolgens komt de code voor de serie (T1 voor 'Le Thiers', L7 voor 'One Hand' etc.). Hierna komt de code voor het materiaal van de beschaling. Deze codes zijn hieronder te vinden met een voorbeeldfoto.

Na deze code komt eventueel nog een extra toevoeging voor een lemmet van damaststaal: DI4 voor 'rose'-damast en DI voor 'twist'-damast.

Tot slot kan er nog de code TG toegevoegd zijn om aan te geven dat het om een Guilloché uitvoering gaat. Dan is het mes van decoratief vijlwerk aan de bovenkant van het lemmet voorzien.

Het is belangrijk om te bedenken dat materialen als hoorn en hout een natuurlijke variatie hebben. De foto's op deze pagina geven een goed beeld van de beschikbare opties, maar alle messen zijn uniek. Dat maakt deze messen ook extra bijzonder.

Verschillende handgreepmaterialen Fontenille Pataud

Wrattenzwijntand, code P

Wrattenzwijntand is een dierlijk materiaal, afkomstig van de tanden van het wrattenzwijn. De kleur is wit maar heeft vaak een soort bruine tekening. Dit is afkomstig van de buitenrand van de tand. Wrattenzwijntand is een relatief betaalbaar alternatief voor echt ivoor.


Wit been, code OS

Wit bot van de koe. Lijkt op ivoor, maar vertoont iets meer tekening.


Hertshoorn, code BC

Klassiek en dierlijk materiaal dat veel voor jachtmessen gebruikt wordt. Aan het oppervlak zie je vaak de natuurlijke textuur van de buitenzijde van de hoorn.


Ramshoorn, code BE

Ramshoorn is een dierlijk materiaal, afkomstig van de horens van een ram. Aan het oppervlak zie je vaak de natuurlijke textuur van de buitenzijde van de hoorn.


Mammoet-ivoor, code M

Mammoetivoor wordt uit mammoetslagtanden gewonnen. Deze zijn duizenden jaren oud en hebben lang onder de grond gelegen. De kleur varieert van roomwit tot bruin. Tegenwoordig komt het meeste mammoetivoor uit Siberië. Mammoetivoor is volledig legaal, mammoeten waren immers al uitgestorven voor de mens ze voor hun slagtanden kon doden.


Koehoorn, code PC

Koehoorn met code PC is een dierlijk materiaal, gewonnen uit de hoorn van een koe. Bijzonder is hier dat het puntje van de hoorn gebruikt wordt. Hierdoor is het materiaal mooi gemarmerd met bruine en grijze vegen en is het stabieler dan de rest van de hoorn.


Ruw buffelhoorn, code BB

Ruw buffelhoorn is een dierlijk materiaal, gewonnen uit de hoorn van een buffel. Bijzonder is hier de ruwe afwerking. Deze grove textuur komt van nature op de hoorn voor. Hierdoor is ieder greepdeel van dit materiaal uniek.


Zwart gepolijst buffelhoorn Silver Wire, code 2PCN

Gepolijst buffelhoorn is een dierlijk materiaal, gewonnen uit de hoorn van een buffel. Deze gepolijste variant glimt prachtig en voelt erg mooi glad aan. Uniek bij deze variant is het gevlochten zilveren draad dat in de groeven gelegd is.


Zwart gepolijst buffelhoorn, code CN

Gepolijst buffelhoorn is een dierlijk materiaal, gewonnen uit de hoorn van een buffel. Deze gepolijste variant glimt prachtig en voelt erg mooi glad aan.


Berkenhout (curly birch), code BO

Curly birch is wortelhout van de berkenboom. Een prachtige lichtgekleurde houtsoort die rijkelijk getekend is.


Olijfhout, code O

Olijfhout is het hout afkomstig van de olijfboom. Vaak erg mooi vlammend getekend. Het meest bijzondere is de geur: ruik je aan een olijfhouten handgreep? Dan herken je de mediterrane geur van olijfolie direct!


Esdoornhout, code ES

Esdoorn is een lichtgekleurde houtsoort. De tekening kan variëren van geheel egaal, tot mooi vlammend.


Jeneverbeshout, code G

Jeneverbeshout is een houtsoort die rijk is aan tekening. Kenmerkend zijn de zeer kleine donkere “noesten” in het hout. Jeneverbeshout ruikt een beetje kamferachtig.


Pistachehout, code PIS

Pistachehout is een fraai getekende houtsoort, afkomstig van de pistacheboom. Het hout kan van lichtblond tot bruin gekleurd zijn, maar eigenlijk altijd met een groene gloed.


Walnoothout, code NO

Het donkerbruine walnoothout is van oudsher een populaire houtsoort voor handgrepen. Van geweren tot messen. Het donkere hout is fijn van structuur en vaak mooi getekend.


Slangenhout of Amourette, code A

Slangenhout (ook wel letterhout genoemd) is een tropische houtsoort met een prachtige tekening. Een prijzige houtsoort met een beeldschoon patroon dat erg lijkt op de schubben van een slang.


Slangenhout, Nature Rope, code COA

Slangenhout (ook wel letterhout genoemd) is een tropische houtsoort met een prachtige tekening. Een prijzige houtsoort met een beeldschoon roodbruin patroon dat erg lijkt op de schubben van een slang. In deze uitvoering is het hout voorzien van een touw-achtig reliëf.


Rozenhout of Palissander, code BR

Rozenhout is een roodbruine houtsoort. Palissander is een tropische houtsoort die erg hard is. Vaak gebruikt in de gitaarbouw, maar ook veelvuldig voor messen.


Ebbenhout, code E

Ebbenhout is een zware en erg donkere houtsoort. Dit tropische hout heeft een erg fijne nerf met een zeer fijne tekening.