Snijplanken: een must-have voor in de keuken
Snijplanken zijn natuurlijk onmisbaar in de keuken! Je snijdt op een zacht oppervlak, zodat je messen minder snel bot worden. En je schuift er makkelijk je ingrediënten mee in de pan. Je vindt op deze pagina tal van snijplanken, in materialen als kunststof, hout en bamboe. En in allerlei maten. Voor ieder aanrecht is er een passende snijplank. We hebben snijplanken van onder andere Eden, Sage, WMF en Zassenhaus.
Op zoek naar de juiste snij- of serveerplank voor jou?
Met onze keuzehulp sla je de plank niet mis.
Hoe kies je de beste snijplank?
Kies eerst welk materiaal je het liefst hebt. Je kunt kiezen uit houten of kunststof snijplanken. Planken van andere materialen, zoals glas of steen, zijn niet geschikt om op te snijden. Dat zijn dan weer perfecte serveerplanken! Voor welke materiaal moet je gaan?
Plastic snijplanken
Het grote voordeel van plastic snijplanken is dat ze (meestal) in de vaatwasser mogen. Het is dus makkelijk schoon te houden. Kunststof snijplanken zijn wel minder duurzaam dan hout. Je zult vaker een nieuwe moeten kopen. Bovendien is plastic minder goed voor je messen dan hout.
Houten snijplanken
Als je investeert in een goede houten snijplank, heb je daar jaren plezier van! Zo'n plank gaat lang mee, en is vriendelijk voor je keukenmessen. Heb je dus mooie messen? Kies dan zeker een houten plank. Hout vergt wel wat meer onderhoud dan plastic. Het kan niet in de vaatwasser, dus moet je hem altijd met de hand afwassen. Bovendien moet je hem regelmatig met minerale olie behandelen, zodat het hout niet uitdroogt.
Bamboe snijplanken
Bamboe is ideaal voor een snijplank, want het neemt geen water op. Bovendien trekt een bamboe snijplank nooit krom. Ook is het een duurzame houtsoort. Voor bamboe snijplanken geldt hetzelfde qua onderhoud als voor houten snijplanken.
Serveerplanken
Deze planken zijn bedoeld om je eten mooi op te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een borrelplank vol lekkers, of een tafel vol tapas. Op houten serveerplanken kun je ook snijden, maar doe dat niet op serveerplanken van steen of glas. Dat is funest voor je keukenmessen.