Munetoshi: Japanse keukenmessen door Mr. Kouichi Tsurumaki
Munetoshi-messen worden met de hand gesmeed door mr. Kouichi Tsurumaki. Een 3e generatie messensmid, geboren in 1949. Van oorsprong maakte hij sikkels en bijlen. Echte gebruiksvoorwerpen die snel populair werden. Een aantal jaren geleden begon hij in de wereld van keukenmessen. Waar hij tot vandaag de dag een selecte groep liefhebbers, waaronder ons, voorziet van stijlvolle keukenmessen. Zijn achtergrond als gereedschapsmaker zie je nog steeds terug in zijn werk: hij focust op functie. Niet zozeer op vorm. Hierdoor snijden ze uitzonderlijk goed, terwijl ze relatief betaalbaar zijn.
Waarom kies je voor Munetoshi messen?
Je kiest voor Munetoshi als je gaat voor uitzonderlijke snijprestaties. Deze messen zijn gemaakt om te werken, niet om een schoonheidsprijs te winnen. Al heeft dat brute uiterlijk absoluut zijn charme natuurlijk.
Lemmeten gemaakt van Shirogami staal
De lemmeten van zijn gemaakt van Shirogami-staal. Ook bekend als White Paper Steel. ‘shiro’ betekent in het Japans wit en ‘gami’ betekent papier. Wit papier dus, naar de verpakking waarin staalfabrikant Hitachi dit staal levert. Dit is een klassieke Japanse staalsoort met een hoog koolstofgehalte. Kenmerkend voor deze staalsoort is dat het zeer goed presteert bij een hoge hardheid. Deze messen hebben dan ook een hardheid tussen de 61 en 63 HRC. Daarnaast zijn de lemmeten gelamineerd. Dit betekent dat het Shirogami-staal gelamineerd is tussen twee stukken zacht, roestvast staal. Dit komt de flexibiliteit en de roestbestendigheid van het lemmet ten goede. Zonder in te leveren op de kwaliteiten van het Shirogami-staal.
De charme van Japans handwerk
Functionaliteit staat voor Mr. Kouichi Tsurumaki op één. Perfecte afwerkingen? Daar geeft hij minder om. Hij ziet het keukenmes als een stuk gereedschap dat in de eerste instantie goed moet presteren. Ieder mes verschilt hierdoor een klein beetje. Ook de Brute de Forge-afwerking die ontstaat bij het harden van het staal is op ieder mes uniek. Dat geeft deze keukenmessen een ruwe charme die je vandaag de dag nog maar zelden ziet.
Let op: Japanse messen verdienen speciale aandacht. Lees hier meer informatie over het onderhouden en gebruiken van een Japans mes.
Historie van Munetoshi
Meestersmid Kouichi Tsurumaki is geboren in 1949 en begon al op zijn 15e met smeden. Als 3e generatie smid zit het smeden in zijn bloed. Zoals dat in Japan gaat begin je als leerling en doe je geleidelijk aan steeds meer ervaring op. In zijn geval aanvankelijk in het maken van (tuin)gereedschappen. Op latere leeftijd begon hij pas met het maken van keukenmessen. Puur gefocust op functie. Uitzonderlijke snijprestaties voor aantrekkelijke prijzen. Voor een perfecte afwerking koop je deze messen dus niet. Maar daar sta je ook niet meer bij stil als je merkt hoe deze messen als een laser door allerhande producten snijden. Bij Knivesandtools kun je sinds 2022 terecht voor Munetoshi keukenmessen.