Naniwa vs Shapton: hoe verschillen de slijpstenen?
Als het om Japanse slijpstenen gaat kom je twee grote merken tegen: Naniwa en Shapton. Ze lijken in verschillende opzichten erg op elkaar, maar toch zijn er verschillen. We leggen uit wat de verschillen tussen Naniwa en Shapton zijn. Dit is geen wetenschappelijke vergelijking, maar we testen beide merken en vertellen je welke verschillen ons opvielen. Hiervoor pakken we de Naniwa Professional-serie en de Shapton Glass Stones HR-serie omdat deze series beide een goed beeld geven van de gemiddelde slijpeigenschappen van de merken.
Hoe zien de stenen eruit?
Laten we bij de looks beginnen, het oog wil immers ook wat. De Naniwa-stenen zien er tamelijk traditioneel uit. Een rechthoekige steen, van één homogeen materiaal in één kleur. Bij Shapton hebben ze een heel ander ontwerp gekozen. De witgrijze slijpstenen zitten bevestigd op een plaat van getemperd glas. Achter het gematteerde glas kun je de korrelgrootte lezen. De steen doet hierdoor luxe en stijlvol aan. Echt een aanwinst voor je keuken!
Wat zijn de afmetingen?
Beide stenen zijn 21,0 x 7,0 cm groot. Het verschil zit hem in de dikte. De Naniwa Professionals zijn namelijk 2,0 cm dik, terwijl de Shaptons slechts 1,1 cm dik zijn. En hiervan is 0,5 cm ook nog eens glas, waardoor je effectief een steen van ongeveer 0,6 cm dikte overhoudt. De Naniwa-stenen zijn dus ruim drie keer dikker.
Een dikkere steen betekent normaliter een langere levensduur. Gaat de Naniwa dus drie keer langer mee dan de Shapton? Nee. De Shapton-steen zit namelijk op een glazen plaat waardoor je de volledige 0,6 cm steen kunt gebruiken. De Naniwa Professional-stenen kun je niet tot het eind doorslijpen omdat ze op een gegeven moment te dun worden en breken. Heft dit het verschil in dikte dan volledig op? Wij verwachten van niet, al kun je makkelijk vaststellen dat de Naniwa-stenen het waarschijnlijk toch langer uithouden.
Wateropname: splash & go of voorweken?
Om op waterslijpstenen te slijpen heb je - de naam verraadt het al - water nodig. Sommige stenen moet je voor gebruik een paar minuten weken in water, andere stenen nemen geen water op waardoor je meteen kunt beginnen met slijpen. Hoe zit dit bij de Naniwa Professionals en de Shapton Glass Stones?
De Shapton-stenen nemen geen water op. Niks, nakkes, nada. Het loopt wel van de stenen af, maar trekt helemaal niet in de stenen zelf. Je kunt bij de Shaptons dus meteen beginnen met slijpen.
Bij de Naniwa’s ligt het anders. Ze nemen niet veel water op, maar toch wel wat. Je hoeft ze niet voor te weken, maar de eerste paar minuten voeg je gemiddeld wel meer water toe dan bij de Shaptons. Ook merken we dat het per korrelgrootte een beetje verschilt hoeveel water de steen opneemt. De ene korrelgrootte neemt nauwelijks iets op, de volgende steen toch iets meer.
Qua gebruiksgemak vinden we dit bij de Shapton net iets fijner, al is het verschil zeker niet groot.
Hoe slijpen de Shapton- en Naniwa-stenen?
Niks zo subjectief als gevoel, toch is dit een belangrijke factor in de slijpervaring. Scherpte en gebruiksgemak laten zich namelijk lastig objectief meten. Daarom hebben wij de stenen naast elkaar getest en vooral gelet op de verschillen die voelbaar en merkbaar zijn. Niet echt wetenschappelijk getest, maar zo naast elkaar geeft het wel een goed idee van de verschillen.
We beginnen met Naniwa. Deze stenen slijpen makkelijk en zijn behoorlijk hard. Doordat ze vrij hard zijn hap je wat minder snel met je mes in de steen, wat een pluspunt is. Ze slijpen best vlot, wat betekent dat ze best snel materiaal afnemen. Het slijpresultaat is erg scherp en de snede wordt mooi gepolijst. Precies zoals we gewend zijn van klassieke, synthetische waterslijpstenen uit Japan.
We gaan verder met de Shapton-stenen. Met de eerste haal merken we al dat de stenen harder zijn dan de Naniwa-stenen. Na een paar halen zien we dat er meer materiaal van het mes genomen wordt. Ze slijpen echt een stukje sneller. Door de hogere hardheid heb je nog minder de neiging om in de steen te happen met het mes. Hierdoor kun je ook je bewegingen nog eens sneller maken waardoor het totale slijpen nog sneller gaat.
Welk merk slijpt scherper?
Dit is een ontzettend lastige vraag. Uit onze test zien we niet duidelijk een verschil wanneer we afronden op dezelfde korrelgrootte. We hebben eenzelfde mes geslepen tot Naniwa Professional 3000 en tot de Shapton Glass Stones HR 3000, en merken weinig verschil. De afwerking van de snede en de uiteindelijke scherpte is bij beide messen prima in orde en we kunnen lastig een winnaar aanwijzen.
De conclusie: kiezen we Naniwa Professional of Shapton Glass Stones HR?
Beide series zijn getest en meerdere messen zijn weer vlijmscherp. Welke serie slijpstenen zouden we de volgende keer weer gebruiken?
Het slijpresultaat is erg vergelijkbaar, dat is dus nauwelijks een argument. Op zich kun je bij Shapton Glass Stones nog tot korrel 16.000 doorslijpen, waar de Naniwa Professional-serie bij 10.000 ophoudt. Aan de andere kant kun je dan ook tot Naniwa 10.000 doorslijpen en dan de Shapton 16.000-steen daar achteraan nemen. Het slijpresultaat zal voor de gemiddelde gebruiker dus geen argument zijn om tussen de twee merken te kiezen.
Wel moeten we concluderen dat de Shapton-stenen wat sneller slijpen. Ze nemen sneller materiaal af en door de hogere hardheid kun je ook snellere slijpbewegingen maken. Dit betekent absoluut niet dat de Naniwa-stenen op dit gebied slecht zijn, want we vergelijken nog steeds twee topseries.
Qua levensduur is het een wat interessanter verhaal door het verschil in dikte. Je zou zeggen dat je met de Naniwa’s langer doet. Tegelijk zijn de Shaptons harder en nemen ze sneller materiaal af, waardoor we geneigd zijn te denken dat de Shaptons minder snel slijten. Echter denken wij niet dat dit voorkomt dat de Shapton-stenen toch sneller hun eind bereiken dan de Naniwa's.
Onder aan de streep kunnen wij geen duidelijke winnaar aanwijzen. Ga je voor snel slijpen en een fraai uiterlijk? Dan past Shapton bij jou. Kies je liever voor een iets langere levensduur? Dan zit je met Naniwa goed. Eigenlijk kun je niet miskopen.
Meer Naniwa of Shapton?
In deze test hebben we gebruik gemaakt van Shapton Glass Stones en Naniwa Professional. Beide stenen representeren hun merk zeer goed, maar zijn niet de enige stenen van desbetreffende merken. Zo hebben we van Shapton ook de Pro Stones, ook wel Ha-No-Kuromaku genoemd. Keramische waterstenen die ietsje dikker zijn dan de Glass Stones. Verkrijgbaar in diverse korrelgroottes met ieder een eigen kleur. Splash & Go, dus een beetje water en je kunt direct aan de slag.
Naast de Professional-serie van Naniwa hebben we ook de Super Stones, Combination Stones, Diamond Stones en de ronde Chosera-waterstenen in ons assortiment. De Super Stones zijn relatief dunne waterstenen. Toch is de levensduur van de stenen lang omdat ze vrij hard zijn. Hierdoor slijpen ze snel en slijten ze langzaam. Splash & Go, dus direct klaar voor gebruik. De Combination Stones zijn relatief zachte Japanse slijpstenen met twee slijpkanten. Twee korrelgroottes in één steen. Deze moeten wel volgezogen worden met water voordat je kunt gaan slijpen. Dit geldt niet voor de zeer harde Diamond Stones, die - zoals de naam al aangeeft - als enige een gediamanteerde slijplaag hebben. De ronde Chosera's zijn grote, ronde waterstenen. Door hun grootte zeer geschikt voor het slijpen van lange messen. Zeer hard, dus de stenen slijpen snel en slijten nauwelijks. De levensduur van deze stenen is bij juist gebruik dan ook uiterst lang.