Messenslijpers: supersnel je mes weer scherp
Messenslijpers zijn handzame apparaatjes met keramische wielen die je mes slijpen. De messenslijpers - ook wel doortrekslijpers genoemd - zijn snel en eenvoudig te gebruiken om je mes weer scherper te maken. Een messenslijper is ook geschikt om naast keukenmessen ook bijvoorbeeld tafelmessen te slijpen.
Het slijpresultaat is over het algemeen wat minder dan het resultaat dat je verkrijgt met een slijpstaaf of -steen. Echt vlijmscherp wordt een mes op een slijpsteen. Zoek je een elektrische slijpmachine, kijk dan op onze pagina met elektrische slijpmachines.
Zijn je messen toe aan een slijpbeurt?
Doe de keuzehulp en ontdek welk slijpgereedschap je nodig hebt.
Eenvoudig messen slijpen met een messenslijper
De messenslijpers met wieltjes, van bijvoorbeeld Wüsthof of Zwilling, zijn zeer gemakkelijk te gebruiken. Het is niet nodig om op de hoek te letten, de wieltjes zijn al juist opgesteld, zodat je een mooie scherpe snede maakt.
Bij de Vulkanus-systemen wordt niet met wieltjes gewerkt, deze messenslijpers bevatten een standaard vorm waarin ze de messen slijpen. De Vulkanus-systemen werken vooral enorm snel maar er wordt relatief veel materiaal van je mes afgeslepen.
Bij messenslijpers met meerdere fasen of gangen is het nodig om het mes in stappen te slijpen. Begin altijd links, en werkt naar rechts (als je het mes in je rechterhand hebt). Meestal volstaat 15 x doorhalen, maar de resultaten verschillen erg per systeem. Zie hiervoor ook onze test met messenslijpers.
Waterslijpers
Een waterslijper (van bijvoorbeeld Minosharp) moet voor het slijpen eerst gevuld worden met een klein laagje water. Je bootst zo het effect van een wetsteen na. Je bent met een waterslijper al na een paar minuten klaar. Verder werkt de waterslijper net als de andere doortrekslijpers.
Gebruik iedere messenslijper rustig en haal je messen er ook rustig doorheen. Zo behoud je de werking van je messenslijper en voorkom je dat de wieltjes kapot gaan.