HORL 2 messenslijper | Expert Review door Gerhard van den Broek
De HORL 2 messenslijpers zijn in een korte tijd zeer populair geworden. Maar waarom? Zijn ze echt zo goed? Professionele chef-kok Gerhard van den Broek schreef deze expert review na het testen van de HORL 2 messenslijper walnoothout, HO2N-SET.
Eerste indruk van de HORL 2 messenslijper
Als chef-kok leer je automatisch het een en ander over slijpen. Van de HORL 2 wist ik echter nog niks. Toch wat onwennig ben ik begonnen met het slijpen van een oud koksmes om te testen hoe deze messenslijper werkt en hoe ik hem het beste kan gebruiken. Beginnen op een oud koksmes kan ik overigens iedereen aanraden. Want mocht het dan fout gaan, heb je in ieder geval niet je favoriete keukenmes vernield.
Mijn eerste indruk is dat ik de messenslijper in het begin een beetje vreemd vond. Het is een mooi vormgegeven, maar toch aparte messenslijper. Het is heel anders dan de slijpstenen die ik gewend ben. In de verpakking zit een cilinder met op beide uiteinden een ruw oppervlak. Het middenstuk is een houten cilinder. Deze pak je vast zodat je de messenslijper als het ware rolt.
Het gewicht is goed. De messenslijper voelt erg solide aan en beweegt zich soepel heen en weer dankzij kogellagers. Naast de messenslijper, krijg je er een houten blok bij met schuin aflopende uiteinden. Aan de ene zijde heeft het blokje een hoek van 15 graden. De andere zijde heeft een hoek van 20 graden. Hier zitten ook de magneten waar je het mes tegenaan moet klikken. Zo slijp je altijd in de juiste hoek, slim.
De magneten voelen overigens sterk aan. Het mes blijft goed en stevig zitten. Mocht dit al ingewikkeld klinken, geen zorgen. In de doos zit tevens een duidelijke handleiding (niet in Nederlands). En in het artikel de zin en onzin van slijphoeken vind je gemakkelijk welke slijphoek je voor welk type mes moet gebruiken.
Eerste gebruik HORL 2 messenslijper
Op de roller zitten 2 uiteinden met een verschillende korrelgrootte. Ik ben begonnen met de grove korrel aangezien het oude kokmes niet alleen oud, maar ook erg bot was. Nadat ik het mes aan de magneten had geklikt heb ik de roller rustig langs het mes gehaald. Het is even uitvogelen hoeveel (of eigenlijk hoe weinig) druk ik moest gebruiken, maar dit went snel. En omdat je altijd in de juiste slijphoek slijpt, kan er niet veel mis gaan. Na een paar keer heen en weer bewegen begrijp je hoe de messenslijper werkt en merk je hoe soepel het eigenlijk gaat.
Zeker met de grove zijde merk je dat je best veel materiaal af neemt. Al na enkele passages heb ik het mes omgedraaid. Het is de bedoeling dat je beide kanten even vaak slijpt. Ik ging door tot het mes scherp aanvoelde. Daarna heb ik de fijne korrel gebruikt om het mes nog scherper te slijpen. In totaal ben ik denk ik niet meer dan 10 minuten bezig geweest. En dat is voor hoe bot het mes was zeker niet verkeerd!
Voor- en nadelen HORL 2 messenslijper
Persoonlijk vind ik dat deze slijper zeker het geld waar is. Het is niet goedkoop, maar het werkt erg goed en het gebruik is achteraf gezien erg natuurlijk en gemakkelijk. Eén nadeel als ik er een zou moeten noemen is dat lange/flexibele messen (zoals een fileermes) wat lastiger zijn om te slijpen. Je merkt dat het mes meebuigt waardoor je de slijper een beetje extra moet begeleiden om de gehele snede goed te raken. Met een beetje oefenen is dit echter prima te doen.
Conclusie
Al met al is dit een fijn product die voor zowel de hobbykok en de professionele kok prima te gebruiken is. Het eindresultaat is meer dan scherp genoeg voor gebruik in onze keuken. En de slijper is zo simpel in gebruik dat iedereen het kan. Ik ben eindelijk niet meer de enige in de keuken die de messen hoeft te slijpen!
Gerhard van den Broek
Chef-kok en eigenaar van Landgoed Rhederoord en Restaurant Koetshuis Rhederoord. Hij draait al aardig wat jaartjes mee in de keuken, 36 jaar. Na zijn schooltijd en militaire dienst is hij werkzaam geweest als kok en chef. Van hotelkeukens tot en met sterrenrestaurants. Sinds 2003 werkt hij bij Landgoed Rhederoord als chef en vanaf 2008 is hij mede eigenaar geworden. Als chef van zowel het Landgoed waar bruiloften en groepen komen, en het a la carte Restaurant Koetshuis Rhederoord, heeft hij in de corona tijd zich meer verdiept in het slijpen en onderhouden van messen.