Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Dirk de Wit: perfecte messen van Nederlandse bodem

Van jongs af aan had Dirk de Wit al een liefde voor messen. De combinatie tussen een ontwerp dat esthetisch aanspreekt en goed in de hand ligt, met een scherpe snede waarmee je op moet passen fascineerde hem. Eigenlijk is die fascinatie nooit weggeweest. Het begon op de kleuterschool. Zijn eerste zakmes werd door zijn vader even “gebruiksklaar” gemaakt. Met de scherpte van een botermes zou Dirk zich niet bezeren.

Dirk de Wit

WoonplaatsApeldoorn, Nederland
Eerste mes1991
Samenwerking metGrailer
Dirk de Wit

Na het afronden van zijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg begon hij met het maken van messen. Een vijl en een bankschroef: meer had Dirk niet. Met deze beperkte middelen legde hij de basis voor zijn carrière als messenmaker.

Waar een ander in zijn werk perfectie zag, bleef Dirk verbeterpunten zien.

Dirk begon na zijn studie een eigen messenmakerij. Bij Hill Knives in Rotterdam vindt hij in Frans en Albert van den Heuvel enthousiaste leermeesters. Hill maakte destijds - en nog steeds - messen voor onder andere het Nederlandse Korps Commando Troepen en het Korps Mariniers. Echte vakmensen dus. Dirk bracht er menig uur achter de schuurmachine door en verfijnde zo zijn vaardigheden.

In 1999 overleed plotseling Dirks vader. Hij was modelmaker en had zijn eigen werkplaats in Oerle, Noord-Brabant. Als modelmaker maakte zijn vader modellen en prototypes van (elektrische) apparaten voor fabrikanten. Dirk ging aan de slag in de werkplaats van zijn vader en zocht zelf uit hoe alle machines werkten. Gaandeweg ging een nieuwe wereld aan productiemogelijkheden voor hem open. Hij ontwikkelde zich als messenmaker en streefde telkens naar een hoger niveau. Waar een ander in zijn werk perfectie zag, bleef Dirk verbeterpunten zien.

Hij heeft talloze verschillende soorten messen gemaakt. Van kleine vaststaande mesjes tot grote jachtmessen en van backlock-zakmessen tot titanium framelocks. Bijzonder is het, hoe je ongeacht het type mes telkens de hand van Dirk herkent. Vloeiende lijnen, afrondingen, oog voor esthetiek en de allerbeste materialen: typisch Dirk.

Dirk bouwt zijn messen met in het achterhoofd continu de vraag: “is er een nog betere manier om dit te doen?”

Zo heeft hij een typische clip-point-lemmetvorm die je op veel van zijn messen terugziet. Nog karakteristieker is misschien nog wel de plungelijn (slijplijn) op zijn lemmeten. Die lijkt qua vorm sterk op de messen van Hill Knives. Je zou het kunnen zien als een knikje naar de meesters die hem het vak leerden.

Een voorloper van de Grailer 1 bij Dirk op de tekentafel. Alles uitgetekend op ruitjespapier.

Liefhebbers waarderen Dirks messen om zijn ongekend oog voor detail. Maar weinig messenmakers besteden zo ontzettend veel aandacht aan het perfectioneren van de uitvoering van verschillende productiehandelingen. Dirk bouwt zijn messen met in het achterhoofd continu de vraag: “is er een nog betere manier om dit te doen?”. Hij houdt rekening met scenario’s die de messen doorgaans nooit hoeven doorstaan. Hij maakt ze bestand tegen slijtage die een normale gebruiker in 100 jaar nog niet voor elkaar krijgt.

Een dramatisch keerpunt in de carriere van een kunstenaar

Enkele jaren geleden kwam er een keerpunt in zijn carrière als messenmaker. Om gezondheidsredenen is hij sindsdien niet langer in staat om te werken zoals hij dat zo graag deed. Hij is wel weer opgekrabbeld, maar messen maken als kostwinning, dat gaat niet meer.

De Grailer 1 met Giraffebot Inlay

Dat weerhoudt Dirk er niet van om in zijn eigen tempo op zijn eigen manier verder te gaan. Niet meer als broodwinning, maar als voortzetting van zijn zoektocht naar perfectie. Nog altijd groeit Dirk in zijn ontwerpen en productiekwaliteit. Hij leeft zijn hobby en hij is wat hij doet. Door zijn zeer gelimiteerde productiesnelheid en de grote vraag naar zijn messen is zijn wachtlijst lang. Heel lang. Mensen wachten jaren tot zij een echt Dirk-mes kunnen bemachtigen. Voor veel verzamelaars is een echte Dirk de Wit een heilige graal voor de collectie.

Voor ons voelde dat net zo, en daarom wilden we ook zo ontzettend graag in zee gaan met Dirk. Het is dan ook met gepaste trots dat wij de Grailer 1 aan je voorstellen. Gelukkig kan iedereen nu een echte Dirk in huis halen. Als je er op tijd bij bent.