Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is MOLLE?

De term ‘MOLLE’ en ‘MOLLE-compatible’ kom je op onze site regelmatig tegen. Maar wat is het? Hoe gebruik je dit draagsysteem? En waar moet je op letten?

MOLLE: Modular Lightweight Load-carrying Equipment

De term MOLLE is een acroniem voor: Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Kortweg: een lichtgewicht en modulair draagsysteem voor uitrusting. Het is een systeem dat zijn oorsprong kent in het Amerikaanse leger. Daar is het MOLLE-systeem eind jaren ’90 ingevoerd als standaard voor het bevestigen van apparatuur, wapens, messen, ammo-tassen en andere uitrusting aan rugzakken en tactische vesten. In ons assortiment vind je het MOLLE-systeem terug op de tactische rugzakken en pouches van Maxpedition, Tasmanian Tiger en 5.11. Daarnaast verkopen we heel wat messen die geleverd worden met een MOLLE-compatible schede. Het wordt door consumenten vooral gebruikt in de bushcraft- en survivalhoek, en door airsofters.

Hoe werkt het MOLLE-systeem?

Als je goed naar het MOLLE-systeem kijkt ontdek je een systeem van lussen. Het PALS: Pouch Attachment Ladder System. Die lussen zijn 1,5” (3,8 cm) breed en zijn 1” (2,5 cm) van elkaar af geplaatst. Op zowel de tas als op de schede is de tussenruimte en breedte van de lussen gelijk. Hierdoor kun je de webbing op elkaar leggen en er een MOLLE-lock of een TacTie doorheen weven. Dit zorgt voor een mooie verbinding die de belasting evenredig over het hele web verdeelt.

Het systeem is hierdoor super modulair. Je bepaalt zelf waar je wat op je uitrusting bevestigt. Handig voor de militairen waarvoor het oorspronkelijk werd ontwikkeld, maar ook voor survivalliefhebbers, hikers en bushcrafters. Veel rugzakken hebben het systeem met de lussen inmiddels aan boord. Soms zie je de lussen direct, en soms zijn ze weggewerkt. Ook tassen waarbij er niet direct rekening gehouden is met het MOLLE-systeem kun je soms toch voorzien van een MOLLE-compatible schede. Denk aan de horizontale bandjes die soms over een schouderband van een rugzak zitten. Een populaire plek voor een vaststaand mes omdat je hem zo dicht op je lichaam draagt en snel bij de hand hebt. Lijkt misschien overdreven, maar tijdens het klimmen met touwen of in maritieme omgevingen wil je jezelf of een ander snel kunnen bevrijden.

Links: 5.11 HEXGRID, rechts het Maxpedition AGR-systeem

MOLLE-varianten

Naast het standaard ‘ladder’-systeem met de nylon lussen zijn er inmiddels ook vele varianten verkrijgbaar. Zo heeft Maxpedition in zijn AGR-lijn MOLLE-compatible webbing die is lasergesneden uit een versterkte kunststof. Net iets makkelijker te weven en ook sterker dan standaard gestikte nylon webbing. 

Bij 5.11 hebben ze een HEXGRID-systeem ontwikkeld waardoor je niet langer alleen verticaal kunt monteren, maar ook diagonaal. Hierdoor is het draagsysteem nog veelzijdiger.

MOLLE en PALS

Wanneer je je in MOLLE-compatible producten verdiept kom je ook de term PALS tegen: Pouch Attachment Ladder System. Dat is eigenlijk puur het lussensysteem waarop het MOLLE-systeem gebaseerd is. De termen worden tegenwoordig door elkaar heen gebruikt waardoor MOLLE-compatible en PALS-compatible in onze productcategorieën min of meer uitwisselbaar zijn geworden.

Kwalitatieve MOLLE-clips

Tot slot geven we graag nog even aan dat bij een websysteem als PALS of MOLLE hetzelfde principe geldt als voor een ketting: slechts zo sterk als zijn zwakste schakel. Koop je dus een hoogwaardige pouch, en een hoogwaardige schede, die je aan elkaar maakt met een matige clip: dan is het hele systeem zo goed als die matige clip. Investeer dus in de grote of kleine TacTie-clips van Maxpedition, of goede clips van een andere fabrikant. 

Het bevestigen van non-MOLLE-uitrusting

Wanneer je hele tas behangen is met PALS-lussen wil je zoveel mogelijk op die tas kunnen bevestigen. Lastig is het dan wanneer je een tool hebt die zich niet aan een MOLLE-web laat bevestigen. Gelukkig zijn ook daarvoor oplossingen verkrijgbaar. Deze Blade-Tech MOLLE-locks bijvoorbeeld. Stevige kunststof clips waarop je zelf van alles en nog wat kunt vastschroeven. Gebruik er meerdere op hetzelfde stuk gear om zo je hele survivalkit aan je tas te bevestigen.

Conclusie

MOLLE is inmiddels gemeengoed geworden in verschillende gebruiksgroepen. Van airsofters en paintballers tot preppers en survivalliefhebbers. Maar ook hikers en kampeerders waarderen het MOLLE-systeem om zijn stevigheid en veelzijdigheid. Bekijk alle MOLLE rugzakken.

DPx HEST met MOLLE-schede