Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Lekkage van alkaline-batterijen

Vraag aan Knivesandtools:

De alkaline-batterijen in  mijn zaklamp zijn gaan lekken. Hoe kan dat?

Antwoord van Knivesandtools:

Krachtige LED zaklampen belasten de penlitebatterijen erg hoog. Wij hebben belastingen gemeten tot wel 2,7 Ampère en dat is erg veel! Alkalinebatterijen kunnen deze stroomsterkte wel even leveren, maar door de hoge inwendige weerstand zijn ze veel sneller leeg dan men verwacht en kunnen ze erg warm worden.

We hebben temperaturen van 64 graden gemeten bij een Fenix L2D (type uit 2008) en zo'n 55 graden bij de nieuwere LD20 modellen (type uit 2011). Bij deze laatste genereert de modernere LED minder warmte waardoor de batterijen minder warm worden. De hoge belasting en de hoge temperatuur van de batterijen verhogen de kans op lekkage van de batterijen enorm waardoor lekkende batterijen bij zaklampen veel vaker voorkomen dan bij bijvoorbeeld een klok. Ook bij A-merken als Duracell en Energizer treedt lekkage regelmatig op.

De kans op lekkage neemt aanzienlijk toe wanneer de batterijen in een apparaat blijven zitten, zonder dat deze gebruikt wordt. Gebruik je jouw zaklamp niet? Haal dan altijd de batterijen er uit, zodat er geen lekkage op kan treden.

Gevolgen van lekkage van alkalinebatterijen

De gevolgen van de lekkage kunnen groot zijn. De alkalische vloeistof die uit een alkaline-batterij lekt, tast aluminium in sterke mate aan. Met name de schakelaar van een zaklamp gaat hierdoor snel kapot. Soms krijgen we zelfs lampen terug waarbij de batterijen door lekkage vast zitten in de body.

Wat te doen bij een lekkende batterij?

Als een batterij eenmaal is gaan lekken, is er geen mogelijkheid om dit ongedaan te maken. Haal de batterij direct uit het apparaat, zodat er geen schade kan ontstaan. Zorg er hierbij altijd voor dat jouw handen en gezicht beschermd zijn.

Doe de lekkende batterij in twee plastic zakjes en lever de batterij verpakt in bij een inleverpunt of de milieustraat. Daarna is het belangrijk om het gelekte vocht op te ruimen. Verschillende batterijen lekken verschillende soorten zuur. Het voltage dat op de batterij staat, geeft een goede indicatie welk type batterij het is. Alkalinebatterijen hebben een voltage in een meervoud van 1,5 volt. Een lithiumbatterij heeft een voltage in een meervoud van 3 tot 3,7 volt. Een nikkelcadmiumbatterij heeft een meervoud van 1,2 volt en een loodzuurbatterij een meervoud van 3 volt.

Alkalinebatterij: dit zuur ruim je het beste op met een wattenstaafje met azijn of citroensap. Hiermee ga je over de plekken waar de batterij lekte. Zo neutraliseer je het zuur.

Lithiumbatterij: dit zuur haal je gewoon weg met een vochtige doek of een stuk keukenpapier. Hiervoor kun je wat kraanwater gebruiken.

Nikkelcadmiumbatterij of loodzuurbatterij: deze batterijen hebben een sterk zuur dat door veel materialen heen kan vreten. Gebruik altijd handschoenen en een veiligheidsbril. Het gelekte zuur bedek je met zuiveringszout, totdat het niet meer bruist of bubbelt. Vervolgens haal je dit weg met zuiveringszout en water. Doe het zuiveringszout ook in de zak bij de lekkende batterij voordat je deze stevig dichtknoopt.

Lekkage voorkomen

De beste manier om lekkage van Alkalinebatterijen te voorkomen is andere batterijen te gebruiken. Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet. Lees hier meer over oplaadbare NiMH batterijen. Wil je toch alkaline batterijen gebruiken, houdt dan in je achterhoofd dat ze kunnen lekken.

Haal daarom de batterijen altijd uit de zaklamp als je hem niet gebruikt en vervang lege batterijen onmiddellijk. Mix ook nooit gebruikte batterijen met nieuwe of batterijen van verschillende merken. Dat verhoogt de kans op lekkage namelijk aanzienlijk.

Het correct plaatsen van de batterijen helpt ook al. Plaats eerst de batterijen met de negatieve kant en dan de positieve kant. Verwijder je de batterijen? Haal dan eerst de positieve kant er uit, en dan de negatieve kant. Bewaar lege batterijen op een droge plek, waar het maximaal 15 tot 17 graden is. Dit kan bijvoorbeeld perfect in een kelder, garage of koele berging.

Tot slot:

Lege batterijen zijn chemisch afval. Gooi ze niet in de afvalbak maar lever ze in bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of inzamelpunt voor chemisch afval. Een kleine moeite en een groot plezier voor velen.