Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix PD36 TAC | Expert Review door Koen van der Jagt

De Fenix PD36R heeft er een kersvers tactisch broertje bij, de Fenix PD36 TAC. Bijna twee keer zoveel output en een uniek bedieningsconcept, speciaal gericht op tactisch gebruik. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees en kijk mee!

de tactische versie van de Fenix PD36R

Mijn eerste indrukken:

Lekker compact lampje met goede verhoudingen. Bij huidige generatie valt de body iets dikker uit, dit komt door de grotere 21700-accu die meer capaciteit en power heeft dan een 18650-accu. Niet verrassend: hij is even groot als zijn broertje, de PD36R. De PD36 TAC voelt lekker robuust aan en kan voelbaar tegen een stootje. De hoekige vormen onder lampkop bieden een uitstekende wegrolbescherming. De reflector is niet zo diep en de Luminus SST70-LED is vrij groot: licht op de korte tot middellange afstand dus! Het meest opvallend is de achterkant met de mechanische tactische schakelaar. Met deze knop kun je binnen een seconde je gewenste modus “voorprogrammeren”. Fenix levert de PD36 TAC met holster, laadkabel en USB-oplaadbare 21700 accu. Niets aan te merken op zowel bouwkwaliteit als leveromvang.

herkenbare verpakking in Fenix-stijl

Wanneer en hoe:

Hoewel ook binnen te gebruiken, is de PD36 TAC toch echt een lamp die zich vooral thuis voelt in de handen van beveiliging of wetshandhavers. Dit dankzij de tactische stand waarin je direct veel licht en ook een verblindende stroboscoopstand snel bij de hand hebt. Met zo’n grote schakelaar hoef je in een benarde situatie niet bang te zijn dat je de lichtknop niet kunt vinden. In de “Duty-mode” kun je de PD36 TAC ook prima gebruiken in meer alledaagse situaties. Ik heb hem meerdere weken in mijn jaszak gedragen en er veel plezier van gehad tijdens wandelingen, een zoektocht in de schuur of als stukje veiligheid en overzicht in een donker bos. Ondanks zijn compacte formaat heb je toch 3000 lumen op zak!

Hoe bevalt de PD36 TAC qua bediening en comfort:

Lampen uit deze grootteklasse zijn altijd lekker handzaam; niet te klein zodat ze je uit handen glijden maar ook niet zo groot en zwaar dat het vermoeiend wordt. Het ontwerp van de PD36 TAC heeft duidelijke aangrijpingspunten (o.a. hoekige vormen) waardoor de lamp fijn in de hand ligt en je goede controle hebt over de functies. In tegenstelling tot de PD36R heeft de TAC-versie geen batterijindicator. Dat vind ik wel een gemis. Er is wel een indicatie voor lage batterijspanning: de lamp zal terugschakelen naar de laagste stand en knippersignalen afgeven om aan te geven dat de accu bijna leeg is.

Het bedieningsconcept is volledig nieuw en zo gemaakt dat PD36 TAC in een handomdraai als tactische lamp ingezet kan worden. Om de grote mechanische schakelaar zit een ring (met ribbelstructuur voor goede grip). Via deze ring kun je drie modi inschakelen: Duty, Lockout of Tactical. In de praktijk kun je dit met je ogen dicht; ik heb voor mezelf een “ezelsbruggetje” dat deze standen van links naar rechts op alfabetische volgorde staan. De schakelaar is iets groter dan die van de PD36R maar wel gladder van structuur, dus wat minder grip. Het indrukken gaat soepeler dan bij de PD36R, terwijl het doorklikken (om de lichtstand vast te zetten) wel wat meer kracht kost. Met half indrukken krijg je momentary-on (licht zolang je de knop ingedrukt houdt) en wanneer je doorklikt blijft de lamp ingeschakeld zelfs wanneer je de knop loslaat. Werkt prima, een beveiliger of AT-lid zal in de praktijk geen moeite hebben met het feit dat je iets meer kracht moet zetten om de knop door te drukken. In de Duty-mode heb je beschikking over alle lichtopties, dus vijf sterktes plus de stroboscoop. De lamp onthoudt de laatste gebruikte lichtstand, mits je binnen 2 seconden niet opnieuw (in)schakelt. Tactical-mode heeft maar één lichtsterkte (2000 lumen) en stroboscoop. Stroboscoop kun je altijd oproepen in beide modi, zowel bij in- als uitgeschakelde lamp. Dit doe je door de knop langer dan 0.8 seconde ingedrukt door te drukken. De stroboscoopstand staat altijd direct “vast”; ik vind dat een goede optie, het zorgt voor meer zekerheid in een onverwachte situatie. De Lockout-mode spreekt denk ik voor zich; die gebruik je om de lamp te beschermen tegen onbedoeld inschakelen. Het werkt mechanisch dus je kunt de schakelaar dan niet indrukken.

De bediening van de PD36 TAC bevalt mij uitstekend, er is over nagedacht. De lamp doet direct wat je van hem vraagt, je hoeft niet te twijfelen of je de juiste lichtstand zult krijgen.

het ontwerp van de PD36 TAC heeft duidelijke aangrijpingspunten die voor uitstekende grip zorgen
een kijkje in de reflector
de R- en de TAC-versie van de PD36 naast elkaar; let op de verschillen
de fikse Luminus SST70-LED zorgt voor maximaal 3000 lumen en dat is indrukwekkend!
close-up van de tactische schakelaar die in dit geval op de Duty-mode staat
ook met een tactische handschoen aan heb je nog steeds de controle
de PD36 TAC is niet al te zwaar en de gewichtsverdeling is in orde!

Dit vind ik goed aan de PD36 TAC:

De tactische schakelaar bevalt mij uitstekend. Wanneer je een lamp met je ogen dicht (leuke test trouwens voor jezelf!) trefzeker kunt bedienen heeft de fabrikant het goed voor elkaar. Ook het lichtbeeld is uitstekend te noemen, daarvan zie je verderop in deze test de voorbeelden.

Dit kan beter of anders:

Wat ik mis op deze lamp is een batterijindicator. Dit is toch wel een fijne optie die je op de meeste Fenix modellen terugvindt. Je zult nu telkens je accu opnieuw op moeten laden of een multimeter bij de hand moeten hebben om te zien hoeveel resterende capaciteit de accu nog heeft.

Waar voor je geld?

De PD36 TAC blijft net onder de honderd euro wat voor mij wel een soort grens is voor een middelgrote lamp. Omdat de lamp compleet is en Fenix bewezen heeft producten te fabriceren die jarenlang meegaan vind ik de lamp niet “overpriced”. Bovendien kost hij hetzelfde als zijn minder krachtige broer, de PD36R.

Mijn “rapport”

De PD36 TAC is een fijn lampje om bij je dragen. Het wisselen tussen de modi en de transportbeveiliging werkt erg eenvoudig; het lichtbeeld is uitstekend en de lamp kan tegen een stootje. Zoals eerder genoemd vind alleen het ontbreken van de batterijindicatie een merkbaar gemis.

En dan nog dit:

In het komend seizoen brengt Fenix nog meer tactische varianten uit die gebaseerd zijn op andere populaire modellen. Wellicht het wachten waard wanneer je bijvoorbeeld nog meer bereik nodig hebt.

Last, but not least. De beamshots:

De locatie is een smalle weg heuvelopwaarts omringd door bomen. Het brede lichtprofiel en de grote hotspot springen direct in het oog: de lamp geeft enorm veel licht op de korte tot middellange afstand. Ik laat hieronder de vijf lichtstanden van de “Duty-mode” zien.

de vijf lichtstanden in de “Duty-mode”

Nog wat foto’s met de PD36 TAC in de hand. Ook hier vallen de grote en heldere hotspot en het brede lichtprofiel weer op. Hierdoor heb je direct goed grip op de situatie omdat je een groot oppervlak direct in het licht kunt zetten.

veel licht rondom je en in het midden een extra felle hotspot
op korte afstand ontgaat je vrijwel niets
verrassend veel licht uit zo’n compacte zaklamp!

Zoals eerder aangegeven is er verschil in maximale output tussen Duty- en Tactical-mode. Uiteraard is dit verschil zichtbaar, maar ik verwacht dat je er in de praktijk niet erg veel van zult merken. Bekijk de beelden hieronder!

de maximale output in Duty-mode
de maximale output in Tactical-mode
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.