Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix LR35R | Expert Review door Koen van der Jagt

Bij Knivesandtools.nl vindt je een groot assortiment aan Fenix zaklampen, waaronder ook de Fenix LR35R. Een lichtkanon die gewoon in je jaszak past. Koen van der Jagt neemt je mee voor een testsessie!

De nieuwe Fenix LR35R: het Fenix lichtkanon in stelling gebracht!

Trends zie ik regelmatig terug in de zaklampenwereld. Een recente was de lumen-race: Wie brengt een zaklamp uit met zoveel mogelijk lumen... Nu deze storm wat geluwd is, lijkt de focus verlegd te worden naar iets nieuws: meer output uit minder formaat, iets wat dankzij de stijgende populariteit van de 21700-accu’s steeds beter mogelijk is. De ervaren fabrikant Fenix kan natuurlijk niet achterblijven op de rest en heeft onlangs de LR35R gelanceerd. Dit is de tweede Fenix (na zijn grotere broer de LR40R) die de 10000 lumen kan halen, maar de eerste die in de jaszak past. En juist dat maakt de lamp zo bijzonder! Zeker omdat de tijd dat dit voor onmogelijk geacht werd nog niet zo heel ver achter ons ligt. Ik keek echt uit om met dit lichtwondertje kennis te maken en ga mijn bevindingen met jullie delen. Omdat de LR35R wat output betreft precies tussen twee grotere broers invalt, wil ik hem regelmatig met deze twee vergelijken. Ook nu komt het lichtbeeld en de lichtkracht ruimschoots aan de orde, dit levert vaak verrassende beelden op. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Unboxing

De LR35 zit verpakt in een kartonnen inclusief ophanghaak met voorop de lamp afgebeeld en daaronder de belangrijkste wapenfeiten. Achterop de specs en op de zijkant ondere andere wat icoontjes die aangeven waar de LR35R zoal geschikt voor is. Meegeleverd worden een holster, een lanyard, een reserve o-ring en een usb-c kabel. Zoals gewoonlijk ontbreekt een lader maar dat zal weinig gebruikers deren. Daarbij nog de manual en wat reclamemateriaal; dat is het wel eigenlijk. Een goed punt is dat de (kostbare) 21700-accu’s direct inclusief zijn; je kunt, nadat je de bescherming verwijderd hebt, direct aan de slag. Dit soort verpakkingen ben ik gewend van Fenix, wat je nodig hebt zit erin en verder geen poespas. Al heb ik in het verleden wel luxere verpakkingen voorbij zien komen… Een luxe opbergbox zou een lamp in deze prijsklasse niet tekort doen.

de kartonnen doos van de LR35R; dit had wel iets luxer gekund

Indrukken

Eerste indruk: wat is de LR35R verrassend klein! Mede omdat de aanduiding "35" herinnert aan dè klassieker van Fenix (de TK35), had ik de LR35R van hetzelfde formaat ingeschat. Niets is minder waar: de LR35R is duidelijk korter dan de TK35 terwijl de lampkoppen vrijwel dezelfde diameter hebben. Ik vraag me wel eens af of het nog compacter kan…

de LR35R met op de achtergrond de “klassieker” TK35UE
de diameter van de koppen is vrijwel gelijk

Je merkt bij de LR35R dat je een Fenix-product in handen hebt: solide, degelijk en uitstekend afgewerkt. De eye-catchers zijn natuurlijk de lampkop met maar liefst 6 stuks SST-40 leds, de schakelaar met het fraaie “koperen” randje en de grote clip op de achterkant van de body. Qua lijnenspel valt hij binnen de grote Fenix-familie, al past het ontwerp beter bij de TK(35)-serie dan de LR(40)-serie. Ik vind het een uitgebalanceerd ontwerp, de lamp straalt power uit. In de lampkop zien we zes gladde, vrij ondiepe reflectors die in elkaar overlopen. De leds zitten prima in het midden en de reflectors zijn vrij van oneffenheden. Een gladde reflector zorgt in combinatie met een geschikte led voor een goed bereik. Dat zit dus wel goed! Aan de zijkant van de kop zit de schakelaar met ingebouwde status-led, omgeven door een koperkleurige metalen rand. De knop ligt iets verzonken, wat in veel gevallen voorkomt dat je de lamp per ongeluk inschakelt. Aan de andere kant van de lamp vinden de usb-c poort met daarover een nauwsluitend rubber. Het kost best moeite om het rubber eraf te peuteren (er staat een pijltje op de cover) maar dit geeft wel optimale bescherming tegen vocht en stof. Je ziet over het gehele ontwerp uitgefreesde “ribbels” terug die verschillende functies hebben: ze zorgen waar warmteafvoer, betere grip en ook nog eens dat de lamp neer kunt leggen zonder dat hij wegrolt. De clip is uniek voor een “grote” Fenix en geeft aan dat dit lichtkanon geschikt is om in of aan je kleding te dragen. Hij zit wel vast aan de lamp, mocht je hem willen verwijderen heb je een speciale schroevendraaier nodig, In de praktijk merk je weinig van de clip overigens. Achterop de LR35R zie je twee gaatjes om de lanyard te bevestigen. Ik vind ze (te) klein; een oudere lanyard van Fenix krijg je niet bevestigd. De LR35R staat behoorlijk stabiel op zijn achterkant en kan dus met een diffuser als lantaarn gebruikt worden. Zover ik weet is er geen diffusor van Fenix verkrijgbaar met deze diameter, dus zul je zelf iets in elkaar moeten knutselen. De lamp laat zich soepel opendraaien en binnenin vallen direct de twee 21700-batterijen op. Dit zijn de krachtige broers van de bekendere 18650-accu’s die je nog in veel huidige zaklampen tegenkomt. Een belangrijk voordeel ten opzichte van een vast ingebouwd accupack is dat je een setje extra 21700’s kunt aanschaffen en die vervolgens stand-by kunt houden voor noodgevallen. Stevige veren beschermen de accu’s tegen schokken en twee plus/min-icoontjes geven aan hoe de accu’s te plaatsen.

Ook dit Fenix-product laat bij mij weer een prima indruk achter, het zou bijna saai worden om het weer te zeggen. Maar de fabrikant heeft zijn zaakjes gewoon keurig op orde wat (bouw)kwaliteit betreft. Hierop vormt de LR35R geen uitzondering. Ik voeg hieronder nog wat plaatjes toe!

het ontwerp straalt kracht uit
opvallend aan de achterzijde: de lange draagclip
maar liefst zes stuks SST40-leds aan boord
fraai detail: de koperen ring om de schakelaar
de usb-poort wordt afgedekt door een strak rubber
tussen ander “gear” om aan te tonen hoe compact deze lamp is
alleen in (fraai) mat-zwart leverbaar
de SST40-leds zijn goed gecentreerd
de LR35R in zijn domein: een uitgestrekt bos
fraaie lijnen, onmiskenbaar een Fenix
de ribben in de lampkop en body dienen voor zowel grip als warmteafvoer
de platte body maakt de LR35R erg handzaam
na het openschroeven komen we twee stuks 21700-accu’s tegen
sterke veren vangen alle geweld op
een nieuwe ontwerp lanyard, een ouder model past niet door de smalle gaatjes
gladde, vrij ondiepe reflectors die in elkaar overlopen

Bediening

De LR35R ligt fijn in de hand, de lamp is goed in balans. Natuurlijk is het niet de lichtste in zijn grootteklasse maar hij heeft ook maar liefst zes leds en twee flinke accu’s aan boord. Ik vind de platte body (net zoals de TK35-serie) erg fijn in de praktijk. Hierdoor is de LR35R toch wel een stuk handzamer dan de LR40R. Zoals eerder gezegd heb je van de vaste clip weinig hinder. De lamp biedt voldoende houvast en zal niet gemakkelijk uit je handen glijden. De LR35R is uitstekend met één hand te bedienen; wanneer je hem in de hand legt valt je duim als het ware vanzelf op de juiste plek, de bedieningsknop dus. De knop is duidelijk voelbaar dankzij zijn structuur en vorm maar ik vind hem vrij klein. Wanneer het echt donker is en je op de tast de knop moet vinden dan zou je willen dat hij wat groter was. Of, net zoals bij de good-old TK35, de aan- uit-knop op de achterkant. De praktijk heeft geleerd dat je dit type schakelaar altijd op de tast vindt, zelfs in het stikdonker. Een andere goede tip aan Fenix zou zijn om de schakelaar zwak te laten oplichten in het donker wat enorm helpt om de knop terug te vinden. Toekomstmuziek wellicht?

de LR35R is erg handzaam, mede dankzij de geringe lengte
de schakelaar is goed gemarkeerd door de opstaande rand maar vrij klein

Een all-in-one button dus voor de bediening. Fenix houdt niet van verrassingen en werkt vaak via hetzelfde concept. Om de lamp aan of uit te schakelen druk je de knop een kleine seconde in, daarna loop je door de lichtstanden met korte clicks. Niet moeilijk dus en zeer doeltreffend. Fenix heeft de output over vijf lichtsterktes verdeeld waarbij de laagste stand begint op maar liefst 100 lumen. Dat is behoorlijk veel en maakt van de LR35R  echt een lamp voor het grote werk. Niet erg, maar had ik het mogen zeggen dan had ik toch graag een lage stand gezien van 5 lumen of nog minder. In mijn optiek zou dat de lamp completer maken. Uiteraard schakelt de LR35R in op de laatst gebruikte stand op éneeén optie na: de verblindende stroboscoop-functie. Die schakel je in door de knop iets langer dan een seconde ingedrukt te houden, ongeacht of de lamp aan of uitstaat. Wat is die verdedigingsstand met frequentiewisselingen verblindend zeg! Verder heeft de LR35R geen instant-modes zoals bijvoorbeeld direct toegang tot de Turbo of momentverlichting waarbij je licht hebt zolang je de knop ingedrukt houdt. Wat de turbo betreft: Die gaat zonder problemen minuten lang mee zonder dat hij terugschakelt naar een lagere of dat de lamp erg heet wordt. Wat wel logisch is dat je van een compacte lamp als deze niet moet verwachten dat je er continue zoekwerk mee kunt verrichten op de hoogste stand. Vanzelfsprekend kun je de lamp beveiligen tegen per ongeluk inschakelen. Er zijn twee manieren: Een dubbelklik op de schakelaar of de lampkop een kwartslag losdraaien. Bij mij blijft de fysieke manier de voorkeur houden boven de elektronische, ook omdat de lamp bij optie één altijd twee keer knippert wanneer de schakelaar indrukt. Wanneer je onopvallend wilt opereren (bijvoorbeeld tijdens een surveillance) en je drukt per ongeluk op een knop is dat knipperen niet handig.

Het laden gaat heel eenvoudig via de usb-c poort. Ook kun je de accu’s er uit halen en in een externe lader stoppen als je dat wilt. Qua laadtijd zal het niet heel veel uitmaken, reken bij lege batterijen op een laadtijd van tussen twee en een half en drie uur. Het regelmatig bijladen van de accu’s kan geen kwaad en wordt zelfs aangeraden. Tijdens het laden knippert de led-indicator in rood totdat hij groen blijft branden wat betekent dat de accu’s weer op volle sterkte zijn. Je kunt in stand-by middels een korte klik op de button checken hoe het er bij staat met de accu’s. De indicator brandt continu of knippert in groen of rood en zo weet je hoelang je nog vooruit kunt.

helemaal bij de tijd met een usb-c aansluiting
de indicator geeft in dit geval aan dat je voorlopig nog vooruit kunt

Conclusie wat de bediening betreft: Aan de ene kant een compliment aan Fenix dat ze die zo eenvoudig weten te houden, maar zelf vind ik het wel eens wat te sober en mis wel een paar handige opties. Al zullen de meeste gebruikers er uitstekend mee uit de voeten kunnen.

Lichtbeeld

De lichtbronnen van de LR35R zijn van het type SST-40. Deze led zie je terug in o.a. in de meest recente TK22. De lichtmodule biedt een mooie mix van output en bereik zodat de LR35R naast een enorme output ook de hele mooie afstand haalt van tot 500 meter. Let wel op dat deze waarde een fabrieksopgave is; dit betekent in de praktijk zoiets als “in de meest ideale omstandigheden”. Zelf deel ik deze waarde doorgaans door drie en dan maal twee wat in het “echie” vaak een stuk realistischer blijkt.

Qua tint kiest Fenix meestal voor de koudwitte variant bij vrijwel alle modellen en de LR35R vormt hierop geen uitzondering. De kleur van de beam is mooi egaal wit, zonder een blauwe of groene zweem die je vaak in goedkope lampen terugziet. Zo hoort het! Persoonlijk zou ik graag zien dat Fenix wat meer neutraalwitte versies zou toevoegen aan hun modellenlijn; de warmere tint en de betere kleurweergave bevallen mij wel; al lever je meestal ook wat bereik in. Om de tint èn het lichtprofiel goed te kunnen tonen schijn ik op een witte wand. Het vergelijkingsmateriaal bestaat uit twee andere toppers uit de Fenix-familie, de LR40R en de TK72R. Ook bij de tests buiten zijn dit de “rivalen” van de LR35R! Hieronder de kandidaten, let ook hier weer op het compacte formaat van de LR35R!

de LR40R, de TK72R en de LR35R op een rij
totaal verschillende leds en reflectors geven iedere lamp zijn unieke eigenschappen

Beamshots binnen

We starten weer met de LR35R binnen. Omdat ik een witte achtergrond gebruik, kan ik goed laten zien hoe het lichtprofiel zich als het ware “opbouwt” op de verschillende lichtstanden; ook de tint per lichtsterkte wordt op deze manier goed weergegeven. Opvallend is dat de lagere standen duidelijk een warmere tint laten zien. Zie hieronder de vijf modes van de LR35R; zeker de hogere standen werken echt verblindend in de kleine ruimte!

de vijf lichtstanden van de LR35R op een witte achtergrond

Nu ik toch bezig kan ik jullie direct de verschillen met de LR40R en de TK72R laten zien.

De tint van de LR40R is warmer, maar minder egaal van kleur dan de LR35R en de spot minder afgetekend; dit geeft aan dat de LR40R op kortere afstand meer licht geeft en de LR35R op afstand een groter oppervlak kan uitlichten.

de LR35R en de LR40R, beiden schijnend op een witte wand

Qua lichtkleur komt de TK72R dicht bij de LR35, de bundel is van de drie kanditaten uit deze test wel het smalst. Je ziet bij de TK72R wat meer geel/groen in de corona. De hotspot is minder afgetekend, deze lamp geeft veel licht op de kortere afstand, maar legt het wat bereik betreft af tegen de LR-broers.

de LR35R en de TK72R geprojecteerd op een witte wand

Beamshots buiten

Tijd om naar buiten te gaan. De locatie is een donker bos op de Veluwe. De vele bomen laten fraai de verschillen in lichtbeeld en bereik zien. Allereerst de vijf lichtstanden van de LR35R, je ziet dat de lamp toch nog best een lage lichtstand aan boord heeft.

de vijf lichtstanden van de Fenix LR35R

Ook hier mogen de andere lampen zich uitleven. Vergelijken blijft altijd leuk en vaak verrassend!

Hieronder het duel tussen de LR35R en de LR40R. De LR40R geeft enorm veel licht op de kortere afstand en ook het effect van de extra centrale “spot-led” is goed zichtbaar: dit geeft de lamp extra bereik. Bij de LR35 zie een meer egale verdeling van het licht over het gehele bereik, let maar eens op de bomen helemaal aan het eind. Die worden beter uitgelicht door de LR35R.

de LR35R tegen de LR40R, beiden op maximum

Indrukwekkende power, ook voor de TK72R, al heeft deze lamp wel duidelijk minder bereik. De grote boomstam rechts wordt amper belicht en ook de stammen aan het eind zijn moeilijk te tellen. Een meer geconcentreerde bundel voor de kortere afstand dus voor de TK72R.

de LR35R tegen de TK72R, allebei in turbo-modus

Vanaf de zijkant bekeken zien we de eigenschappen de bundels nog beter. Omdat de camera wat verder bij de lampen vandaan staat is ook de lichtkleur fraai zichtbaar.

Wat hieronder weer opvalt is de wat warme lichtkleur van de LR40R en het effect van de middelste led. Je ziet een aparte dunne straal in het midden van de beam. De LR35R beschijnt op die afstand een groter oppervlak van de bomen.

de LR35R en de LR40R direct met elkaar vergeleken op de hoogste stand

Ook op de weg kun je hier zien dat de TK72R geen afstandskanon is maar toch op de kortere afstand veel en egaal licht geeft. Dit komt naast de gebruikte led ook doordat de TK72R zogenoemde “orange-peel” reflectors heeft; deze verstrooien het licht meer dan de gladde reflectors in de LR-lampen.

de LR35R tegen de TK72R, beide lampen op turbo

Hier nog wat plaatjes met de lamp in de hand die de indrukwekkende prestaties van de LR35R laten zien: Een brede bundel met een zeer goed bereik!

op de Veluwe: wat een schijnwerper!
ook op het “platteland”staat de LR35R zijn mannetje; hier wordt een 200 meter hoge windmolen op zo’n 150 meter afstand in het licht gezet
een weide met bomengroep erop kun je in een keer “checken”
een polderkreek in het zonnetje gezet

Conclusie

Met de LR35R zet Fenix weer een stap vooruit. Niet zozeer qua totale output, want we hadden al eerder gezien dat zowel de TK72R als de LR40R echte krachtpatsers zijn. De kracht van de LR35R is vooral zijn formaat gecombineerd met een brede bundel die heel veel licht geeft over het gehele bereik. Dit maakt van deze lamp een uitstekend zoeklicht waarmee je tot honderden meters ver een breed oppervlak kunt belichten. En het mooie is dat hij gewoon in de jaszak past! De lamp ligt prima in de (kleinere) hand en het bedienen spreekt voor zich. Ook de clip is een praktische toevoeging, de eerste op een “grote” Fenix.

Is er dan helemaal niets op aan te merken? In mijn optiek is er altijd iets te verbeteren of toe te voegen. In het geval van de LR35R denk ik hierbij aan een verlichte schakelaar, een lage (èn energiezuinige) lichtstand en de mogelijkheid tot het direct oproepen van de turbo-modus. En.. de tactische schakelaar op de achterzijde die de TK35 heeft zou ik zo graag op de LR35R zien. Wellicht leest de fabrikant mee; ik laat me graag verrassen!

Dank aan het KATO-team dat de LR35R beschikbaar wilde stellen voor deze review!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.