Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Benchmade Bugout vs Bailout

Op zoek naar een ultralicht EDC-zakmes? Dan is de Benchmade Bugout een mes dat snel naar voren komt. Of de Benchmade Bailout. Scheelt maar een paar letters. Maar wat zijn de verdere verschillen? We leggen het je graag uit.

Overeenkomsten

Over de overeenkomsten kunnen we kort zijn: de handgrepen van beide messen lijken op elkaar. En ze delen hetzelfde openings- en vergrendelingsmechanisme. Als finishing touch is ook de pocketclip identiek. Maar daar houdt het dan ook wel op.

Benchmade Bugout vs Bailout

Verschillen

We beginnen met het feit dat er van de Bailout en Bugout verschillende uitvoeringen bestaan. Die kunnen we niet allemaal per se meenemen in deze vergelijking. We doelen dan met name op de verschillende greepmaterialen: de Bailout is er in Grivory en aluminium. Van de Bugout zijn modellen beschikbaar in Grivory, titanium en CF-Elite. Die materialen verschillen nogal van gewicht en prijs, en bieden dus weinig houvast voor een eerlijke vergelijking.

Het gebruiksdoel

De Benchmade Bugout is oorspronkelijk ontworpen als lichtgewicht zakmes voor hikers en andere ultralight-liefhebbers. Inmiddels hebben veel EDC-liefhebbers dit fijne zakmes omarmd.

De Benchmade Bailout is daarentegen ontworpen voor militairen en andere professionals die veel van hun gereedschap eisen. Om deze reden valt de Bailout ook in Benchmade’s ‘Black Class’.

Benchmade Bugout vs Bailout

Staalsoort

Over de staalsoorten kunnen we het gelukkig wel hebben. De verschillen daartussen zijn namelijk redelijk overzichtelijk. De Bailout is verkrijgbaar in fijne ‘tool steels’. CPM 3V en CPM M4. Taai spul met prima scherptebehoud. Maar niet helemaal roestvast. Daarom de coatings op de lemmeten. Wel zijn ze in het veld relatief makkelijk te slijpen met beperkte middelen.

De Bugout is wat dat betreft een tikje gebruiksvriendelijker voor de ‘normale’ gebruiker. Standaard is namelijk CPM S30V gekozen. Een premium staalsoort die goed roestvast is. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken. Bovendien behoudt het zijn scherpte uitstekend. Slijpen in het veld kan, maar gaat toch echt beter wanneer je er thuis je tijd voor pakt.

Lemmetvormen

Bij de Bugout heb je de beschikking over een redelijk standaard droppoint-lemmet. Standaard, omdat hij zo goed werkt voor dagelijkse werkzaamheden.

De Bailout heeft daarentegen een tanto-lemmet. Ook hierin zie je dat de Bailout gericht is op de tactische gebruiker.

Benchmade Bugout vs Bailout

Lanyard hole

Beide messen zijn voorzien van een ‘lanyard hole’, ook wel koordoog genoemd. Maar de manier waarop verschilt net even. Bij de Bugout is de lanyard hole deel van de greepdelen. Bij de Bailout is hiervoor een aparte backspacer aanwezig. Bij de aluminium versies van de Bailout is de backspacer ook nog eens van een glasbreker voorzien. Handig in geval van nood, al hoop je hem natuurlijk nooit te gebruiken.

Benchmade Bugout vs Bailout: welke kies je?

Zoek je ‘gewoon’ een goed en lichtgewicht EDC-zakmes? Dan pak je de Benchmade Bugout. Ben jij gek op gereedschapsstaal en staat een tanto-lemmet je aan? Dan kies je voor de Benchmade Bailout.