Hoe gebruik je een slijpsteen? Videohandleiding
Het slijpen van een mes op een slijpsteen hoeft niet lastig of eng te zijn! Je kan het gewoon zelf. We hebben al een hoop geschreven over het slijpen op slijpstenen. Echter, vaak werkt uitleggen met beeld gewoon beter. In de onderstaande video laten we zien hoe jij je messen weer vlijmscherp krijgt!
Voorslijpen
Bij het voorslijpen wordt de snijkant (ook wel vouw genoemd) op een grove slijpsteen terug in model gebracht. Je verwijdert kleine beschadigingen en maakt de snede weer recht in een precieze hoek. Voor een goed eindresultaat is het voorslijpen zeer belangrijk. Doe je dit niet goed, dan is het werk met de fijnere slijpstenen nutteloos of op zijn minst zeer tijdrovend. Voor het repareren van een bot mes gebruiken we een grove slijpsteen (tot ongeveer korrelgrootte 600). Ga pas over naar een een slijpsteen met een fijnere korrelgrootte als de snijkant over de gehele lengte gelijk geslepen is.
Fijnslijpen
Na het voorslijpen wordt de snijkant fijngeslepen op een fijne slijpsteen. Dat is een slijpsteen met een hoge korrelgrootte (ongeveer tussen de 600 en 3000). Door het fijnslijpen haal je de krasjes van de vorige stap weg waardoor de snede glad en daardoor scherper wordt. Zorg er wel voor dat de stap naar een fijne korrelgrootte niet te groot is. Na het slijpen op bijvoorbeeld korrelgrootte 180, is de stap naar korrelgrootte 600 goed. En van korrelgrootte 600 ga je door naar korrelgrootte 1000, etc. In principe is het mes na korrelgrootte 1000 al klaar voor gebruik. Je kan het mes echter ook vlijmscherp polijsten op een zeer fijne slijpsteen.
Polijsten
Het polijsten is eigenlijk niets anders dan heel fijn slijpen. Bij het polijsten wordt er bijna geen staal meer van de snede gehaald. De laatste kleine onzuiverheden worden gladgestreken waardoor de snijkant mooi gaat glimmen. Door de snede te polijsten wordt het mes zo scherp dat je er haar mee kan scheren! Polijsten kan op een zeer fijne slijpsteen (korrelgrootte 3000 of hoger) of op een strop.